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The Tennessee Open Meetings Act passed by the General Assembly in 1974 requires that
meetings of state, city and county government bodies be open to the public and that any
such governmental body give adequate public notice of such meeting.

TENNESSEE DEPARTMENT OF HEALTH

MEMORANDUM
AMENDED
Date: April 17, 2017
To: Woody McMillin, Director of Communication and Media Relations
From: Wanda E. Hines, Board Administrator

Name of Board or Committee: Board for Licensing Health Care Facilities- Performance
Improvement Issue and Assisted Care Living Facilities
Standing Committee Meeting
(Call-in Number: 1-888-757-2790 passcode: 152602#)

Date of Meeting: April 18, 2017
Time: 9:00 a.m. —4:00 p.m.
Place: Poplar Conference Room

665 Mainstream Drive, First Floor
Nashville, TN 37243

Major Item(s) on Agenda: See attachment.

This memo shall be forwarded from individual programs to the Public Information Office on
the 15th day of the preceding month. The Public Information Office will prepare the monthly
list of meetings within the Department and have ready for distribution to state media by the
28th day of the preceding month.

PH-1850 (Rev. 3/79) RDA N/A
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THE MISSION OF THE TENNESSEE DEPARTMENT OF HEALTH IS TO PROTECT, PROMOTE AND IMPROVE THE

HEALTH AND PROSPERITY OF PEOPLE IN TENNESSEE
AGENDA

BOARD FOR LICENSING HEALTH CARE FACILITIES
PERFORMANCE IMPROVEMENT ISSUE AND
ASSISTED CARE LIVING FACILITIES
STANDING COMMITTEE MEETING

APRIL 18,2017
POPLAR CONFERENCE ROOM, FIRST FLOOR
9:00 a.m.

PLEASE REMEMBER TO SILENCE YOUR ELECTRONIC DEVICES WHEN

THE BOARD IS IN SESSION

A. PERFORMANCE IMPROVEMENT ISSUE STANDING COMMITTEE

1.

2.

Call the Meeting to Order and Establish a Quorum.

Revision Suggestions for Ambulatory Surgical Treatment Centers Rules 1200-08-10-
.06(13) Regarding Chronic Pain.

HEALTHSOUTH CANE CREEK REHABILITATION HOSPITAL, MARTIN

AND HEALTH SOUTH REHABILITATION HOSPITAL NORTH MEMPHIS,

MEMPHIS

HealthSouth Corporation and its affiliated hospitals in Tennessee are requesting the
Board to make a determination regarding compliance with Pediatric Emergency Care
Facilities Rule 1200-08-30-.02 (“P” Tag 200) and the Board to take the necessary
action to remove any obligation to maintain any PECF designation (including the
provision of any pediatric emergency services) and to consider a waiver for the noted
hospitals relieving the hospitals of any requirements to comply. Both hospitals
HealthSouth Cane Creek Rehabilitation Hospital, Martin and Health South
Rehabilitation Hospital North Memphis, Memphis were both cited with the same
deficiency. Both hospitals are licensed as rehabilitation hospitals under Rule 1200-08-
01-.01(37)(g).

REPRESENTATIVE(S): Chris Puri, Attorney
Other Discussion(s).

Public Comments.



6.

Adjourn.

ASSISTED CARE LIVING FACILITY STANDING COMMITTEE

.

2.

Call the Meeting to Order and Establish a Quorum.
Residential Home for the Aged Rules Regarding Definition of the Term ‘Ambulatory’.

Home and Community-Based Services (HCBS) Assisted Care Living Facility (ACLF)
Administrative Rule Compliance.

Consideration of Assisted Care Living Facility Rules 1200-08-25-.02(12) Definition of
Continuous Nursing Care, and 1200-08-25-.08(1)(b) Requires Continuous Nursing
Care.

Other Discussion(s).

Public Comments.

Adjourn.



MINUTES
BOARD FOR LICENSING HEALTH CARE FACILITIES
ASSISTED CARE LIVING FACILITY (ACLF)
STANDING COMMITTEE MEETING

April 18, 2017

The Board for Licensing Health Care Facilities’ Assisted Care Living Facility (ACLF) Standing Committee
meeting began April 18, 2017. Joshua Crisp, Chairman, called the meeting to order.

A quorum roll call vote was taken:

Mr. Joshua Crisp — here
Dr. Sherry Robbins — here
Ms. Carissa Lynch — here
Ms. Annette Marlar — here
Mr. Roger Mynatt — here
Dr. René Saunders - here

A quorum was established.

The first item for discussion was the Home for the Aged rule definition for the term “ambulatory”. Ann
Reed, Director of the Board for Licensing Health Care Facilities (BLHCF), gave background to the agenda
item. She stated this was an item on the February agenda of the BLHCF. The Board voted to move the
item to the ACLF Standing Committee for further discussion and to consider the ambulatory definition
plus review of the interdisciplinary team (IDT) assessment of a resident of Laurestine Care Home which
presented to the Board at the February meeting. The facility did not provide a copy of the IDT which
was requested by the Office of Health Care Facilities (OHCF) staff, but are apparently working on based
upon information received from other staff agency representatives who were asked by the Board to be
a part of the review. Joshua Crisp asked if a situation such as this had occurred in the past. Ms. Reed
stated that it had in 2013 or 2014 with committee work convening giving rise to the current
interpretative guideline (IG) for hospice services in RHAs. This information was provided in the
Committee members’ packet. Chris Puri addressed the Committee on behalf of the Tennessee Center
for Assisted Living (TCAL). He directed the Committee to look at the state law for home for the aged
(RHA) which does not indicate the RHA facility type to look like other facility types in the provision of
care. Mr. Puri referenced the RHA requirement to transfer to a different level of care such as a hospital,
nursing home, etc where the needed services can be provided by that facility licensure type. He further
pointed out the assisted care living facility (ACLF) licensure type allows via its regulations provisions for
the continual stay of residents under certain conditions. Mr. Puri expressed an issue with providing a
definition for ambulatory that is not truly ambulatory. He feels this could lead to the statutory and
regulatory intent being meaningless. It is clear what a home for the aged is and the requirements for
service are different from health care facilities like ACLFs and nursing homes. Mr. Puri stated this was
intended by the legislature when enacted to create different levels of care. He expressed concern that if
this type of situation is addressed by a waiver then there would not be a definitive set of requirements
to know where and when a facility can do what. Mr. Puri stated he has concern with ad hoc waivers
being granted to RHAs and for the committee to carefully consider an action relative to this situation.
Annette Marlar stated three sets of regulations need to be looked at, RHA, ACLF, and nursihg home. She
felt that if a change is made in one set of regulations this could impact another set of regulations. Mr.



Puri recognized this as a factor. He stated it is difficult to stretch the RHA regulations in light of the
statute. Dr. Sherry Robbins stated hospice is a community service provided in these facility types. She
further stated a physician cannot predict when a resident will die. Dr. Robbins further stated this is not
conducive to the best care for residents and wanted Mr. Puri’s feedback on that. Mr. Puri stated that
TCA doesn’t support medical care provision in RHAs. He also indicated the development of the IG
regarding hospice services in RHAs which took a lot of work. Mr. Puri stated the rules and regulations
act as the guardrails for what each facility type can do. Mr. Crisp asked legal counsel if the statute for
aging in place applies to RHAs or has it been evaluated for such. Kyonzté Hughes-Toombs, Office of
General Counsel (OGC), stated no, but discussion to determine the need for rules and regulations on
aging in place is needed. She stated a RHA is someone’s home; more cost friendly than ACLF or NH
which can be expensive; also, expensive to stay at private residence; difficult on family and caregivers to
care for individual at home; resident is focus of the waiver such as taking own medications,
communication; and the facility conducts fire drills completed in 13 minutes are elements of the aging in
place discussion that may need to be had with the standing committee. Craig Parisher, Director of
Facilities Construction, stated life safety codes required two means of egress — a primary and secondary
— with a window usually being the secondary egress. Facilities need to consider the type of resident
with this egress requirement. Roger Mynatt stated he did not feel comfortable defining ambulatory
more than what it is currently. It was further stated that when the Board grants waivers consider
additional care to be provided by the facility. Dr. Robbins also stated she was not comfortable with
changing the ambulatory definition. She asked how often hospice is in a facility? Dr. Robbins also stated
a facility may require sitters which would be a stipulation of the non-ambulatory and more needful
residents remaining in the facility. Dr. Saunders stated the ambulatory definition is clear and all request
should be considered on a case by case basis. She directed to OGC the question is the standing
committee to change the ambulatory definition. Ms. Hughes-Toombs stated the standing committee
was to consider the issue of aging in place to include a change in the ambulatory definition. Carissa
Lynch asked if a change could be made to the interpretative guideline. Mr. Crisp stated this was an
option. He also summarized the general consensus of the standing committee to be a lack of comfort in
changing the ambulatory definition and to also wait for the IDT information from the facility, Laurestine,
before making a decision. Dr. Robbins stated an I1G was needed for hospice patients to ensure residents
are kept safe. Work on the development of hospice guidelines in RHAs was requested. Mr. Crisp
directed OGC to work on these guidelines based upon statutory parameters/standpoint. It was also
requested that life safety evaluate alternative means of escape from RHAs. The results of this work are
to be brought back before the committee at the next meeting of the committee. Dr. Saunders made a
motion to not change the ambulatory definition, to perform due diligence of other services such as
hospice care in RHAs and as it relates to the residential home for the aged; seconded by Dr. Robbins.
The motion was approved.

The second item for discussion was the home and community based services (HCBS) assisted care living
facility (ACLF) administrative rule compliance. Ms. Reed gave background to this agenda item. She
stated it was before the full Board in February of this year. The topic regards TennCare’s program for
HCBS and the meeting of the federal requirements of the program relative to the licensure of ACLFs.
Will Hines, TennCare attorney, presented to the standing committee. He stated the 2014 rule requested
by TennCARE was to add to the ACLF licensure rules language to make changes to the ACLF rule to
comply with federal requirements. Mr. Hines stated the federal government is requiring compliance
with program requirements by 2019. He further stated a failure to amend the ACLF rules will not mean
the provider in the HCBS program will not get paid. Mr. Hines stated inconsistency with the federal
rules creates confusion for providers in the program. He also stated there is no requirement to change
the rules. Mr. Hines’ suggestion for rule language was as follows — add rules that state apply only to
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HCBS Medicaid recipient providers or the Tennessee Department of Health (TDH) could copy other state
departments rule language. Dr. Saunders recommended a disclaimer to TDH's rules which would state
in part that meeting state licensure rules does not mean that federal rules are being met. Mr. Hines
wanted to disclaim the responsibility of surveying to the HCBS is not for TDH surveyors, but the
managed care organizations {MCO). Stacia Vetter, NHC, stated she poled two of the MCOs of the
number of facilities signed up as a provider in the HCBS program. She stated it was approximately 80
facilities. This did not include whether the facilities actually had patients in the program. Jesse Samples,
THCA, stated the federal rules may change in the future. Vincent Davis, Director of Health Care
Facilities, stated the federal government has not provided guidance to the state agencies on how to
survey these state licensed facilities. He stated there will be no change to how surveyors currently
survey. Dr. Robbins stated the suggested language/guidance form TennCare is how it should be. The
rules and regulations should not be changed at every whim. She stated to make changes once the CMS
rules are firmed in 2019. Ms. Marlar stated the facility’s policy and procedure can address the items
TennCare has identified. Mr. Hines stated that after July 1, 2015, ACLF must be in compliance to be a
provider in the HCBS program. Mr. Crisp requested guidance from OGC on how to reach compliance.
Ms. Hughes-Toombs stated this can’t be done today. She suggested seeing the other state agency rules
and for OGC to develop rule language to bring back to the ACLF committee at another meeting. Also,
Mr. Hines should attend a future meeting as well.

The third item for discussion was the consideration of ACLF rule 1200-08-25-.02(12), definition of
continuous nursing care and 1200-08-25-.08(1)(b), requires continuous nursing care. Ms. Reed provided
to the standing committee the reason for this agenda item. She stated the administrative staff was
seeking guidance on the intent of the term ‘continuous nursing care’. Ms. Reed provided an example of
what the administrative staff are questioned about relative to these rules. The example includes those
residents seeking to admit or who currently reside in an ACLF who having an ostomy in place and
subsequent dementia. Dr. Saunders stated the care of an ostomy does not require skilled nursing. She
further stated someone may be trained to provide the care. OGC and the standing committee felt the
key term was ‘by a licensed nurse’. If someone in the facility is trained to do this care then it is okay to
provide including certified nursing assistants (CNA). Ms. Reed stated CNAs are not trained in the
provision of ostomy care. Mr. Puri pointed out to the standing committee page 19 of the ACLF rules at
rule 1200-08-25-.08(3) — services and supports of the ACLF are capable to meet care needs of the
resident even if intermittent nursing care is required. He further stated the plan of care will address.
OGC confirmed no IG or formal written direction was needed. Ms. Reed stated the minutes of the
meeting will capture the discussion and guidance. This would be available for all as issues occur.

There was no more business of the ACLF Standing Committee conducted. A motion was made and
approved to adjourn the meeting.



