TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE
REVENUE RULING #97-11

WARNING

Revenuerulings are not binding on the Department. This presentation of theruling
in aredacted form isinformational only. Rulings are madein responseto particular
facts presented and are not intended necessarily as statements of Department policy.

SUBJECT

Application of sales tax to sale of publications sold to Tennessee consumers from out of
State.

SCOPE

Revenue rulings are statements regarding the substantive application of law and
statements of procedure that affect the rights and duties of taxpayers and other members
of the public. Revenue rulings are advisory in nature and are not binding on the
Department.

FACTS

[THE TAXPAYER] is a telemarketing operation headquartered in Tennessee with a
branch office in [STATE A]. [THE TAXPAYER] sells magazine subscriptions to
customers in Tennessee and other states. [THE TAXPAY ER] solicits sales and collects
money in its Tennessee location. [THE TAXPAYER]'s sales include news and sports
journals as well as periodicals. All magazines and journals are shipped to Tennessee
customers and out of state customers by United States mail from locations outside
Tennessee.

|SSUES

1. Whether [THE TAXPAY ER] must collect sales tax on the sales of magazines, books,
and periodicals shipped to Tennessee customers from out of state.



2. Whether [THE TAXPAYER] must collect sales tax on its sales made to out of state
customers when the publications are shipped from an out of state location to the out of
state customer.

RULINGS

1. [THE TAXPAYER] must collect sales tax on the sale of magazines, books, and
periodicals sold to Tennessee customers unless the publications are periodicals printed
entirely on newsprint or bond paper and regularly distributed twice monthly, or on a
biweekly or more frequent basis.

2. [THE TAXPAYER] should not collect Tennessee sales tax on sales in which the
products are shipped from an out of state location to another location out of state without
atransfer of title or possession in Tennessee.

ANALYSIS

1. [THE TAXPAYER]'s sales from both its Tennessee and [STATE A] locations to
Tennessee customers are considered Tennessee sales and if not otherwise exempt, are
subject to tax in Tennessee.

[THE TAXPAYER] asserts that the exemption in Tenn. Code Ann. § 67-6-329(a)(16)
may apply, which exempts

[m]agazines and books which are distributed and sold to consumers by
United States mail or common carrier, where the only activities of the
seller or distributor in Tennessee are those activities having to do with the
printing, storage, labeling, and/or delivery to the United States mail or
common carrier of such magazines or books . . . notwithstanding that
such seller or distributor maintains in Tennessee employees solely in
connection with the production and quality control of such printing,
storage, labeling and/or delivery, or in connection with news gathering
and reporting.

This exemption, however, is not applicable, because [THE TAXPAYER] has offices in
Tennessee which actively solicit sales from Tennessee customers. [THE TAXPAYER]'s
activities in Tennessee are not limited to printing, storage, labeling, or delivery, but
include soliciting and accepting orders. Accordingly, this provision will not prevent the
taxation of sales of magazines and books made to Tennessee customers.

[THE TAXPAY ER] also asserts that Tenn. Code Ann. § 67-6-329(a)(21) applies, which
exempts from tax the retail sale of “[p]eriodicals printed entirely on newsprint or bond
paper and regularly distributed twice monthly, or on a biweekly or more frequent basis.”
To the extent that any publications sold by [THE TAXPAY ER] meet the specifications in



Tenn. Code Ann. § 67-6-329(a)(21), the exemption applies and those sales to Tennessee
customers are exempt from tax. All other sales, however, are subject to tax.

2. [THE TAXPAYER] solicits the orders from its Tennessee or [STATE A] location.
With respect to the sales generated from its Tennessee location, the sale is taxable in the
state of delivery and sales tax, if applicable, should be collected in that state. The sales
from the [STATE A] location to locations outside Tennessee do not involve the state of
Tennessee, since the publications are ordered from [STATE A] and delivered from
another state (not Tennessee) to the customer without a transfer of title or possession of
the publicationsin Tennessee. Accordingly, there is no taxable incident in Tennessee and
these transactions are not subject to salestax.
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