
 
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 

LETTER RULING # 06-34 
 

WARNING 
 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual taxpayer 
being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted form is 
informational only.  Rulings are made in response to particular facts presented and are not 
intended necessarily as statements of Department policy. 
 

 
SUBJECT 

 
Whether a limited liability company qualifies as an exempt family-owned non-corporate entity 
under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11). 
 

SCOPE 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a specific set of 
existing facts furnished to the Department by the taxpayer.  The rulings herein are binding upon 
the Department, and are applicable only to the individual taxpayer being addressed. 

This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time.  Such 
revocation or modification shall be effective retroactively unless the following conditions are 
met, in which case the revocation shall be prospective only: 

(A)  The taxpayer must not have misstated or omitted material facts involved in 
the transaction; 

(B)  Facts that develop later must not be materially different from the facts upon 
which the ruling was based; 

(C)  The applicable law must not have been changed or amended; 

(D)  The ruling must have been issued originally with respect to a prospective or 
proposed transaction; and 

(E)  The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying upon 
the ruling and a retroactive revocation of the ruling must inure to his detriment. 

 

FACTS 
[TAXPAYER] is a Tennessee limited liability company. The Taxpayer is engaged in the 
business of providing intellectual property services and licenses to other businesses. The 
Taxpayer is 100% owned by [SEVEN RELATED INDIVIDUALS]. 

Pursuant to the sample Intellectual Property Services and License Agreement provided by the 
Taxpayer (the “Agreement”), the licensee pays the Taxpayer a royalty fee in exchange for a 



license to use the Taxpayer’s intellectual property.  The intellectual property includes [TYPES 
OF INTELLECTUAL PROPERTY]. Additionally, the Taxpayer is required pursuant to the 
Agreement to provide a number of services to the licensees, either directly or through its agents. 
Such services include [ACTIVE SERVICES RELATED TO THE INTELLECTUAL 
PROPERTY]. 

QUESTION 

Is the Taxpayer exempt as a family-owned non-corporate entity from the payment of Tennessee 
excise tax under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11) and from the payment of Tennessee 
franchise tax under Tenn. Code Ann. § 67-4-2105(a)? 

RULING 
No. The Taxpayer is not exempt from the payment of the Tennessee franchise and excise taxes 
under Tenn. Code Ann. §§ 67-4-2008(a)(11) and 67-4-2105(a) unless it demonstrates that at least 
66.67% of its gross receipts with respect to the current taxable year are derived from royalties or 
other passive investment income. 

ANALYSIS 
 

 Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(A) exempts from the Tennessee excise tax any family-
owned non-corporate entity where substantially all the activity of the entity is the production of 
passive investment income. Tenn. Code Ann. § 67-4-2105(a) provides an exemption from the 
Tennessee franchise tax for any entity exempt from the excise tax under the provisions of Tenn. 
Code Ann. § 67-4-2008. 

1. The “family-owned” requirement. 

The Taxpayer is “family-owned” for purposes of the exemption under Tenn. Code Ann. § 67-4-
2008(a)(11). 

As noted above, Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(A) exempts from the Tennessee excise tax 
any “family-owned” non-corporate entity where substantially all the activity of the entity is the 
production of passive investment income. Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(i) defines 
“family-owned” to mean that at least ninety-five percent (95%) of the ownership units of the 
entity are owned by “members of the family.” Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(i)(c) 
defines “members of the family” as the lineal descendents of a particular individual.  

As noted in the facts, the Taxpayer is currently owned by seven individuals, namely four 
brothers and three sisters. Each of these owners is the lineal descendant of a particular individual, 
i.e., one individual is the parent of all of the owners. The seven owners of the Taxpayer are 
therefore “family members” for purposes of the exemption. The seven family members hold 100 
percent of the ownership interest in the Taxpayer. Because at least 95 percent of the ownership 
interest in the Taxpayer is owned by members of the family, the Taxpayer qualifies as “family-
owned” under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(i). 
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2. The “substantially all the activity” requirement. 

Under the facts presented, it is unclear whether substantially all the Taxpayer’s activity is the 
production of passive investment income for purposes of the exemption under Tenn. Code Ann. 
§ 67-4-2008(a)(11). The Taxpayer may not claim the exemption unless it shows that it meets this 
requirement. 

As noted above, Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(A) exempts from the Tennessee excise tax 
any family-owned non-corporate entity where “substantially all the activity” of the entity is the 
production of “passive investment income.” The Department of Revenue interprets “substantially 
all the activity” to mean that at least 66.67% of the gross receipts of the entity must be derived 
from passive investment income.1 Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(ii) defines “passive 
investment income” as “gross receipts derived from royalties, rents, dividends, interest, 
annuities, and sales or exchanges of stock or securities to the extent of any gains therefrom.” 
Gross receipts include all receipts, from whatever sources, before deductions. 

The Taxpayer’s gross receipts in the current taxable year include royalty income from the 
licensing of its intellectual property. Royalty income comes within the definition of “passive 
investment income” under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(ii). Because royalty 
payments are the only form of consideration provided for in the Agreement, it would initially 
appear that 100% of the Taxpayer’s gross receipts qualify as passive investment income. 

However, the Agreement also requires the Taxpayer to provide a number of active services to the 
licensee. Such services include [LANGUAGE REDACTED]. 

The Agreement is silent with respect to the consideration that the Taxpayer receives in exchange 
for such services. Because a party to a transaction such as the one embodied in the Agreement is 
unlikely to provide such extensive and costly services for no consideration, a portion of the 
royalty fee presumably compensates the Taxpayer for the services. Notably, the United States 
Tax Court has stated that the contemporaneous existence of obligations under an agreement may 
indicate that some or all of the receipts received pursuant to the agreement cannot properly be 
characterized as “royalties.” Sierra Club, Inc. v. C.I.R., T.C. Memo 1999-86 (Tax Ct. 1999). 
 
Compensation for the provision of active services such as those listed in [LANGUAGE 
REDACTED] of the Agreement does not come within the definition of “passive investment 
income” under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(B)(ii); i.e., such income is not derived from 
“royalties, rents, dividends, interest, annuities, and sales or exchanges of stock or securities.” The 
term “royalty” is not defined in the Tennessee Code, nor have the Tennessee courts defined the 
term. The Sixth Circuit Court of Appeals, however, has described a “royalty” as the “cost, 
consideration, compensation, or price paid or incurred for a license.” [Emphasis added.] 
Shatterproof Glass Corp. v. Libbey-Owens-Ford Co., 482 F.2d 317, 323 (6th Cir. 1973). 
Importantly, various courts have found that consideration received for services cannot be 
characterized as a royalty; these courts permitted the recharacterization of purported royalty 

                                                 
1 The term “substantially all” is not statutorily defined. The Department of Revenue has interpreted the term to mean  
“at least 66.67%” based on a technical revision to Tenn. Code § 67-4-2008(a)(6)(A), which replaced the term 
“substantially all” with “at least 66.67%.” 
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income as non-royalty compensation for services. See, e.g., Sierra Club, Inc. v. Commissioner, 
86 F.3d 1526, 1532 (9th Cir. 1996); Arkansas State Police Ass’n, Inc. v. C.I.R., T.C. Memo 
2001-38 (Tax Ct. 2001); Mississippi State Univ. Alumni, Inc. v. Commissioner, T.C. Memo 
1997-397 (Tax Ct. 1997); Mourad Bros, Inc. v. Dep’t of Treasury, 431 N.W.2d 98 
(Mich.Ct.App. 1988).  

It is unclear under the facts presented the extent to which the Taxpayer’s income may be 
attributed to compensation for the provision of services. To qualify for the exemption under 
Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11), the Taxpayer must demonstrate that at least 66.67% of its 
gross receipts with respect to the current taxable year are derived from the licensing of 
intellectual property, and not from the provision of services. The Tennessee Supreme Court has 
stated that “[a]lthough the rule is well-established that taxing legislation should be liberally 
construed in favor of the taxpayer and strictly construed against the taxing authority, it is an 
equally important principle of Tennessee tax law that ‘exemptions from taxation are construed 
against the taxpayer who must shoulder the heavy and exacting burden of proving the 
exemption.’” American Airlines, Inc. v. Johnson, 56 S.W.3d 502, 506 (Tenn.Ct.App. 2000) 
(quoting Rogers Group, Inc. v. Huddleston, 900 S.W.2d 34, 36 (Tenn.Ct.App. 1995)). The 
Tennessee Supreme Court has also stated that the burden is on the taxpayer to establish the 
exemption, and any well-founded doubt is sufficient to defeat a claimed exemption from 
taxation. American Airlines, Inc. v. Johnson, 56 S.W.3d at 506 (citing Tibbals Flooring Co. v. 
Huddleston, 891 S.W.2d 196, 198 (Tenn. 1994); United Canners, Inc. v. King, 696 S.W.2d 525, 
527 (Tenn. 1985)). 

Accordingly, to claim the exemption under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11), the Taxpayer 
must demonstrate that at least 66.67% of its gross receipts with respect to the current taxable 
year are derived from royalties or other passive investment income, and not from compensation 
for the provision of services. 

3. The “non-corporate” requirement. 

As noted above, Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11)(A) exempts from the Tennessee excise tax 
any family-owned “non-corporate” entity where substantially all the activity of the entity is the 
production of passive investment income. Thus, in addition to the “family-owned” and 
“substantially all the activity” requirements discussed above, Taxpayer must be a non-corporate 
entity in order to qualify for the exemption under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11).  

The Taxpayer is a limited liability company. Based on the facts presented, it is unclear whether 
the Taxpayer is classified as a corporation or as a partnership for Tennessee franchise and excise 
tax purposes.2 For purposes of this ruling, it is assumed that the Taxpayer has elected the default 
federal partnership classification under Treas. Reg. § 301.7701-2(a). However, if the Taxpayer 
has instead elected to be taxed as a corporation for federal income tax purposes, the exemption 
would not be available because the Taxpayer would be classified as a corporation for Tennessee 
franchise and excise tax purposes. 

                                                 
2 For Tennessee franchise and excise tax purposes, an entity is classified as a corporation, partnership or other type 
of business entity consistent with the way the entity is classified for federal income tax purposes. Tenn. Code Ann. 
§§ 67-4-2007(d); 67-4-2106(c). 
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4. Conclusion.  

The Taxpayer is not exempt from the payment of Tennessee franchise and excise taxes under 
Tenn. Code Ann. §§ 67-4-2008(a)(11) and 67-4-2105(a) unless it demonstrates that at least 
66.67% of its gross receipts with respect to the current taxable year are derived from royalties or 
other passive investment income. Please note that the Taxpayer must qualify for the exemption 
under Tenn. Code Ann. § 67-4-2008(a)(11) on an annual basis.3  

 

         

  
Kristin Husat 
Tax Counsel 
 
 

APPROVED: Loren L. Chumley 
Commissioner of Revenue  
 
 

DATE: 9/22/06 

 

                                                 
3 Regardless of whether the Taxpayer is exempt for Tennessee franchise and excise tax purposes, please note that the 
Taxpayer may nevertheless be subject to the Tennessee business tax pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-4-708(3)(C), 
which specifically makes certain services taxable. For further information about the business tax, please refer to the 
Department of Revenue’s website at http://www.tennessee.gov/revenue/tntaxes/localtaxes/business.htm.  
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