
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 
LETTER RULING # 04-37 

 
WARNING 

 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual 
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted 
form is informational only.  Rulings are made in response to particular facts 
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
 
 

SUBJECT 
 

Application of sales and use tax to products sold by structural metal fabricators. 
 

SCOPE 
 

This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time.  Such 
revocation or modification shall be effective retroactively unless the following conditions 
are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 
 (A)  The taxpayer must not have misstated or omitted material facts involved in 
 the transaction; 
 (B)  Facts that develop later must not be materially different from the facts upon 
 which the ruling was based; 
 (C) The applicable law must not have been changed or amended; 

(D)  The ruling must have been issued originally with respect to a prospective or 
 proposed transaction; and 
 (E)  The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying upon 
 the ruling; and a revocation of the ruling must inure  to the taxpayer’s detriment. 

 
 

FACTS 
 

[THE TAXPAYER] is a Tennessee corporation which fabricates iron and steel.  [THE 
TAXPAYER] does not install any of its products itself; rather, it typically sells the 
products to construction contractors working on large utility, government and industrial 
projects.  Almost all of the jobs are outside of Tennessee and the completed materials are 
shipped via common carrier to the job site for installation by construction contractors.  
The product remains tangible personal property until installation by the construction 
contractors at which time it becomes real property. 



 
QUESTION 

 
Under which circumstances does [THE TAXPAYER] have to collect and remit 
Tennessee sales and use tax on the sale of its products? 
 

RULINGS 
 
1. If [TAXPAYER] fabricates steel or iron for sale to another dealer, who will not 

install the metal but will resell it, then [TAXPAYER] may accept a resale certificate 
from the dealer and no sales and use tax is due from [TAXPAYER] .   

2. If the product is picked up in Tennessee by a contractor for its own use, whether in 
Tennessee or in another state, [TAXPAYER] must collect and remit sales and use 
tax.1  

3. If the product is delivered to a contractor in Tennessee for the contractor’s own use, 
whether in Tennessee or in another state,  [TAXPAYER] must collect and remit sales 
and use tax.2 

4. If the product is delivered via common carrier to a customer outside of Tennessee, the 
sale is not subject to sales and use tax unless: the sales contract expressly states that 
title passes in Tennessee, the carrier is the buyer of the goods, or the buyer has hired 
the carrier to pick up the goods in Tennessee.3 

 
ANALYSIS 

 
Applicable Statutes and Tenn. Comp. R. & Regs.  

 
Tenn. Code Ann. §67-6-202(a) levies the Tennessee sales tax as follows: 
 

For the exercise of the privilege of engaging in the business of selling tangible 
personal property at retail in this state, a tax is levied on the sales price of each item 

                                                 
1 Under Streamlined Sales and Use Tax statutes, effective July 1, 2005, when the product is received by the 
purchaser at the business location of the seller, the sale is sourced to that business location.  Tenn. Code 
Ann. § 67-6-902(a)(1).  If the purchaser picks up the product at the Taxpayer’s Tennessee business 
location, the sale will be subject to Tennessee sales and use tax under the Streamlined Sales and Use Tax 
statutes.  Receipt by the purchaser does not include delivery to a carrier, unless the purchaser is the carrier, 
regardless of who hires the carrier. 
2 Under Streamlined Sales and Use Tax statutes, effective July 1, 2005, this sale will be sourced to the 
location where the product is received by the purchaser or the purchaser’s donee, designated as such by the 
purchaser, including the location indicated by the seller’s instructions for delivery to the purchaser or 
donee.  Tenn. Code Ann. § 67-6-902(a)(2).  If the Taxpayer, by use of a  carrier, delivers the product to a 
point in Tennessee, the sale will be subject to Tennessee sales and use tax under the Streamlined Sales and 
Use Tax statutes and will be taxed at the rate applicable to the location to which the product is delivered.   
3 Under Streamlined Sales and Use Tax statutes, effective July 1, 2005, this sale will be sourced to the 
location where the product is received by the purchaser or the purchaser’s donee, designated as such by the 
purchaser, including the location indicated by the seller’s instructions for delivery to the purchaser or 
donee.  Tenn. Code Ann. § 67-6-902(a)(2).  However, if the carrier is the purchaser, the sale will be 
sourced to Tennessee where the purchaser/carrier takes receipt or possession of the goods under the 
Streamlined Sales and Use Tax statutes.  Receipt by the purchaser does not include delivery to a carrier, 
unless the purchaser is the carrier, regardless of who hires the carrier. 
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or article of tangible personal property when sold at retail in this state; the tax to be 
computed on gross sales for the purpose of remitting the amount of tax due the state 
and is to include each and every retail sale. 
 

A “sale” is defined by Tenn. Code Ann. §67-6-102(a)(27)(A) to mean: 
 

“Sale” means any transfer of title or possession, or both, exchange, barter, lease or 
rental, conditional, or otherwise, in any manner or by any means whatsoever of 
tangible personal property for a consideration, and includes the fabrication of tangible 
personal property for consumers who furnish, either directly or indirectly, the 
materials used in fabrication work . . . [.] 

 
Tenn. Code Ann. §67-6-339 provides an exemption from sales and use tax for products 
sold to or used by structural metal fabricators: 
 

[sales and use tax] does not apply to materials sold to or used by a structural metal 
fabricator; provided, that such materials are used by the fabricator to fabricate 
structural metal products for application or use by the fabricator in the performance 
of a contract outside the state. 

 
Tenn. Comp. R. & Regs. 1320-5-1-.29 (“Rule 29”) provides: 
 

(1) If a nonresident of Tennessee purchases articles of tangible personal property or 
taxable services from a dealer in Tennessee, and the sale is delivered to the vendee in 
Tennessee, the sale is not one of interstate commerce, and is subject to the Sales Tax.  
It is immaterial that the property will be later transported outside the State. 

 
Tenn. Comp. R. & Regs. 1320-5-1-.68 (“Rule 68”) provides: 
 

(1) Dealers shall require certificates of resale for all tangible personal property sold 
or services rendered in this State, for the purpose of resale, and such certificates must 
be available at the establishment of the dealer for ready inspection and comparison 
with the deductions claimed on monthly Sales and Use Tax returns. A dealer duly 
registered under the provisions of the Sales Tax Act and continually engaged in the 
business of selling tangible personal property or taxable services at retail may present 
evidence to his wholesaler or supplier as to his registration as a retailer, and shall not 
be required to execute additional certificates of resale for individual purchases as 
long as there is no change in the character of his operation, and the purchases are of 
tangible personal property or taxable services of a sort usually purchased by the 
purchaser for resale 
 

Application of Statutes and Tenn. Comp. R. & Regs. 
 
The only circumstance under which [THE TAXPAYER] may accept a resale certificate is 
if it sells its product to a dealer who will not use it, but will resell it to another party.   
Pursuant to Rule 68, if [TAXPAYER] sells its product to a dealer for the purpose of 
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resale, then it must obtain a resale certificate in order to be relieved from collecting and 
remitting sales and use tax. 
 
If [THE TAXPAYER] is determined to be a structural metal fabricator for the purposes 
of Tenn. Code Ann. §67-6-339 and it uses the product itself for a job outside Tennessee, 
then the materials used to fabricate the product are exempt from sales and use tax.  Tenn. 
Code Ann. §67-6-339 exempts from sales and use tax materials used by a structural metal 
fabricator provided that such materials are used by the fabricator to fabricate structural 
metal products for application or use by the fabricator in the performance of a contract 
outside the state.  However, according to the facts provided, [THE TAXPAYER] does 
not use the metal products itself; therefore, this exemption would not apply. 
 
If [THE TAXPAYER] sells its product to a customer for that customer’s own use and the 
customer picks up the product at [TAXPAYER’S] place of business, [THE TAXPAYER]  
must collect sales and use tax on the transaction, whether or not the product is actually 
used in Tennessee.4  Since the transaction occurred in Tennessee, a taxable “sale” has 
occurred and according to Tenn. Code Ann. §67-6-202(a), sales and use tax is due. 
 
If [THE TAXPAYER] delivers its product via common carrier to a customer in 
Tennessee, [TAXPAYER] must collect sales tax on the transaction, whether or not the 
product is actually used in Tennessee.5  See Rule 29.  Since the transaction occurred in 
Tennessee, a taxable “sale” has occurred and according to Tenn. Code Ann. §67-6-
202(a),  [TAXPAYER] must collect and remit sales and use tax. 
 
If [THE TAXPAYER] delivers its product via common carrier to a customer in another 
state, the sale is not subject to sales and use tax unless: the sales contract specifies that 
title passes to the customer in Tennessee, the carrier is the buyer of the goods, or the 
buyer has hired the carrier to pick up the goods in Tennessee.6  Absent one of these 
exceptions, delivery via common carrier to a customer in another state does not constitute 
a “sale” in Tennessee, thus no Tennessee sales tax need be collected by [TAXPAYER] 
from the customer.  Although no exemption certificate is required for out of state 
deliveries via common carrier, [TAXPAYER] must maintain documentation that shows 
an out-of-state sale in order to avoid potential liability. 
 

 
Deborah A. Toon 

      Tax Counsel 
 
    Approved: Loren L. Chumley 
      Commissioner of Revenue 
 
 

             Date: 11/23/04 

 
4 See footnote 1. 
5 See footnote 2.   
6 See footnote 3.   
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