
 
TENNESSEE DEPARTMENT OF REVENUE 

LETTER RULING # 04-31 
 
 

WARNING 
 
Letter rulings are binding on the Department only with respect to the individual 
taxpayer being addressed in the ruling.  This presentation of the ruling in a redacted 
form is informational only.  Rulings are made in response to particular facts 
presented and are not intended necessarily as statements of Department policy. 
 
 

SUBJECT 
 
Application of the business tax deduction set forth in Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) 
for payments to subcontractors. 
 

SCOPE 
 
This letter ruling is an interpretation and application of the tax law as it relates to a 
specific set of existing facts furnished to the department by the taxpayer.  The rulings 
herein are binding upon the Department and are applicable only to the individual 
taxpayer being addressed. 
 
This letter ruling may be revoked or modified by the Commissioner at any time. 
 
Such revocation or modification shall be effective retroactively unless the following 
conditions are met, in which case the revocation shall be prospective only: 
 

(A) The taxpayer must not have misstated or omitted material facts 
involved in the transaction; 
(B) Facts that develop later must not be materially different from the facts 
upon which the ruling was based; 
(C) The applicable law must not have been changed or amended; 
(D) The ruling must have been issued originally with respect to a 
prospective or proposed transaction; and 
(E) The taxpayer directly involved must have acted in good faith in relying 
upon the ruling; and a retroactive revocation of the ruling must inure to the 
taxpayer’s detriment. 

 
FACTS 

 
[THE TAXPAYER] provides operations, maintenance, and repair services to the [A 
TENNESSEE COMPANY].  The taxpayer makes payments to service contractors.  The 
particular service contractors that relate to the subject of the ruling have not been 



classified in Classification 4(A)1 by the county clerk and do not provide construction 
services. 
 

QUESTION 
 
Is the taxpayer entitled to a deduction from the business tax base for amounts paid to 
service contractors not in Classification 4(A), under circumstances that are described 
more fully in the following? 
 

RULING 
 
With respect to a particular payment, the taxpayer may claim a deduction only if both of 
the following conditions are met. 
 

(1) The payment must be for the services described in Tenn. Code Ann. § 67-4-
711(a)(5).  Such a payment could be to a person that is a Classification 4(A) 
business, or it could be to a person classified in one of the other classifications 
(due to that person’s dominant business activity being in another 
classification) but who performs these services. 

(2) The taxpayer must have receipts arising from those same services. 
 

If either of the above conditions is not met, the taxpayer may not claim the deduction for 
that payment. 
 

ANALYSIS 
 

Applicable Statute and Rule 
 
Tenn. Code Ann. § 67-4-711 reads in pertinent part: 

 
   (a)  In computing tax, there may be deducted from the measure of tax the 
following items:  
 
                                               * * * * 
 
   (5)  Amounts actually paid during the business tax period to 
subcontractors or amounts actually paid during the business tax period to 
other persons for rendering exterminating services, for installing personal 
property, for constructing, building, erecting, repairing, grading, 
excavating, drilling, exploring, testing, or adding to any building, 
highway, street, sidewalk, bridge, culvert, sewer, irrigation or water 

                                                 
1 A letter from the county clerk to the taxpayer attached to the ruling request uses this term to denote those 
subcontractors that the clerk states payments to may be deducted.  It is presumed that “Class 4A” means the 
contractors’ dominant business activity consists of  the activities described in Tenn. Code Ann. § 67-4-
708(4)(A).  This ruling will use the term “Classification 4(A)” to describe one performing the activities 
listed in Tenn. Code Ann. § 67-4-708(4)(A). 
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system, drainage or dredging system, levee or levee system or any part 
thereof, railway, reservoir, dam, power plant, electrical system, air 
conditioning system, heating system, transmission line, pipeline, tower, 
dock, storage tank, wharf, excavation, grading, water well, or any other 
improvement or structure or any part thereof;  
 
      (A)  For a contractor to be eligible to claim the deduction, such 
contractor must advise the appropriate clerk of the name and address of 
the subcontracting firm and of the amount subcontracted; and  
 
      (B)  Contractors shall not be required to provide any other information 
concerning subcontractors or other persons in order to claim this 
deduction; 

 
The Commissioner has promulgated regulations with respect to the business tax.  TENN. 
COMP. R. & REGS. 1320-4-5-.09(2) addresses the deduction previously mentioned, stating 
in pertinent part: 
 

A contractor shall pay tax under Classification 4 of the Business Tax Act 
upon all receipts without any deductions except as specifically provided.  
…  Amounts actually paid during the business tax period to subcontractors 
or other persons for the services enumerated in T.C.A. §67-4-711(a)(5) 
may be deducted provided the contractor adequately identifies such 
persons by supplying the local collecting officers with the names and 
addresses of the subcontractors or other persons and of the amounts 
subcontracted or charged. 

 
Only Payments for the Particular Services Described 
in Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) Are Deductible 

 
The taxpayer suggests in its ruling request that payments to all persons that are 
“subcontractors” should be deductible pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5), as 
well as payments to “other persons” who are not subcontractors but who perform the 
services listed in the exemption.  The taxpayer suggests that subcontractors need not 
perform what it calls “construction services” in order for the payment to be deductible by 
the taxpayer.   
 
The deduction allowed pursuant to Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) is appropriately 
viewed as an exemption from taxation.  See Hutton v. Johnson, 956 S.W.2d 484, 488 
(Tenn. 1977) (stating that statutory provisions that operate to negate, in part, other 
statutory provisions which impose tax should be construed as exemptions).  The rules of 
statutory construction for exemptions were described by the Court of Appeals in 
American Cyanamid v. Huddleston, 908 S.W.2d 396 (Tenn. Ct. App. 1995), as follows: 
 

Tax exemption statutes are to be construed against the taxpayer and will 
not be implied. … 
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Every presumption is against exemption, and any well founded doubt 
defeats a claimed exemption. … 
 
The burden is upon the taxpayer to establish a claimed exemption. 
…(Citations omitted) 

 
Id. at 400.  Therefore, the deduction applies only if the statute clearly allows it. 
 
Both the statute and rule use language in which the word “subcontractors” and the phrase 
“other persons” are followed by words describing specific services, which are services 
ordinarily thought of as “construction services” (as well as exterminating services).  
Further, the list of services in Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) is identical to that in 
Tenn. Code Ann. § 67-4-708(4)(A), which sets out the business activities that fall in 
Classification 4(A) for classification purposes.2  It is obvious that the deduction provided 
by Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) is intended to cover those activities listed in Tenn. 
Code Ann. § 67-4-708(4)(A) and no other activities.  Any other interpretation of the 
deduction statute would, in effect, permit virtually unlimited deductions to taxpayers, 
since many payments for services are made pursuant to a contract and might be described 
as payments to “subcontractors.” 
 

It Is the Nature of the Payment to the Subcontractor 
and Not the Business Tax Classification of the  

Subcontractor That Determines if the Payment Is Deductible 
 
Assuming a payment is for the services enumerated in the statute and rule, the question of 
whether the deduction is limited to payments to persons who are classified in 
Classification 4(A) remains.   
 
In order to limit the deduction to payments to persons who are classified in Classification 
4(A), it would first be necessary to determine that a taxpayer’s particular classification in 
fact “labels” that taxpayer for all purposes under the Business Tax Act.  Next, it would be 
necessary to conclude that the legislature’s purpose in using the word “contractor(s)” in 
Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5)(A) and (B) was to limit this particular deduction to 
persons “labeled” as contractors by their classification in Class 4(A).  Note that no other 
deduction enumerated in Tenn. Code Ann. § 67-4-711 contains language that might limit 
a deduction to a particular class of taxpayer. 
 
The early business tax case, Hermitage Memorial Gardens, et. al. v. Dunn, 541 S.W.2d 
147 (Tenn. 1976), offers much help in resolving the “label” issue.  In discussing the term 
“dominant business activity” the Court said: 
 
 The dominant business activity of a taxpayer is relevant only in 
 determining which of the classifications specified in Section 67-5805 

                                                 
2 The business tax statute classifies businesses into various classifications, based on the taxpayer’s 
dominant business activity.  The tax rate and tax year depend on the classification in which the taxpayer is 
classified.  See Tenn. Code Ann. § 67-4-708. 
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 [now Section 67-4-708] applies to him, which in turn, determines the 
 rate of tax applicable to him and the particular due date of the tax. 
 (Underscoring added.) 
 
Id. at 149. 
 
To use the classification to “label” a person as a farmer, beer wholesaler, hardware store 
operator, used car salesman, electronics salesman, or the like would be to use the 
classification for a purpose other than determining the tax rate and due date and would be 
contrary to the holding in Hermitage Memorial Gardens, supra.   
 
Therefore, the classification of the person to whom the subcontract payment is made is 
not significant.  If the payment is for the activities described, it may be deducted, if the 
payment is deductible pursuant to the remaining part of this analysis.3 
 

While a Taxpayer Need Not Be Classified in Classification 4(A), 
It Must Have Receipts Arising from Activities Listed in Classification 4(A) 

in Order to Claim the Deduction 
 
Finally, following the above reasoning, regardless of the classification it is in, a taxpayer 
should be able to claim the deduction for payments to subcontractors and others for 
activities enumerated in Tenn. Code Ann. § 67-4-711(a)(5) and TENN. COMP. R. & REGS. 
1320-4-5-.09(2) and 1320-4-5-.12(1)(e), despite apparent limiting language in the statute 
and the rule describing the deduction, i.e., the reference to “contractor(s)” and the 
“contractor payments to subcontractors.”  The term “contractors” cannot be limited to 
those persons whose contracting activities result in their being classified in Classification 
4(A).   
 
However, the reference to “contractor(s)” and “contractor payments to subcontractors” in 
the statute and the rule, respectively, requires a construction that permits the deduction 
for payments to subcontractors only to persons receiving income from activities as a 
contractor, that is those activities enumerated in Classification 4(A).  Otherwise, the 
requirement for deductibility of these payments as described in TENN. COMP. R. & REGS. 
1320-4-5-.09(2) and 1320-4-5-.12(1)(e) would not be met; that is, the amount of the 
claimed deduction would not have been included in gross sales.  It does not appear, from 
the facts given, that the taxpayer has such sales.   
 
 
 
 
 
 

                                                 
3 For example, the payment could be to a business whose dominant business activity is of a lumber dealer, 
which would place the business in Classification 1, but that also has a construction division that performs 
activities that, if those activities were the dominant business, would place the business in Classification 
4(A). 
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      Owen Wheeler 
      Tax Counsel 3 
 
 
    APPROVED:  Loren L. Chumley 
      Commissioner 
 
              DATE:  9/20/04 
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