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QUESTIONS 

 

1. May teachers in the county school system vote to forgo/relinquish their “step-raise” 

mandated by state law in order to save other school system positions that may be eliminated due 

to school budget cuts?   

2. If so, would this be implemented by the local county chapter of the Tennessee 

Education Association? 

 

OPINIONS 

 

1. No. 

2.  In light of our answer to question no. 1, this question is pretermitted. 

  

 

ANALYSIS 

 

 In a previous opinion, Op. Tenn. Att’y Gen. No. 95-115 (November 21, 1995) (copy 

attached), this Office examined the issue of whether a school superintendent was legally 

permitted to refuse a state-wide pay increase for school superintendents. Although the applicable 

statutes, which apply to the salaries of teachers as well as superintendents, have been amended 

during the intervening years, their provisions continue to compel us to answer the question 

currently before us in the negative.  

Tenn. Code Ann. § 49-3-306(a)(1) provides that salaries annually established by the 

Tennessee Commissioner of Education for licensed personnel (which includes teachers) are 

mandatory: 

 

The commissioner, as approved by the state board of education, shall 

annually formulate a table of training and experience factors and a state salary 

schedule to be effective for each school year, which shall be applicable to all 
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licensed personnel in every LEA, and which shall include an established base 

salary per school year consisting of a term of two hundred (200) days for 

beginning licensed personnel with a bachelor's degree and zero (0) years of 

experience. Licensed personnel having more training and experience shall receive 

more than the established base per school year. Certified personnel having less 

training and experience shall receive less than the established base per school 

year.  .     .     .. 

 

(Emphasis added).  A subsequent provision of the same statute, section (e), reinforces the 

mandatory nature of the state salary schedule: 

 

(e) Each LEA shall establish a local salary schedule for all licensed 

personnel in such LEA, and such schedule shall include, as a minimum, the 

same salary level or levels based upon college preparation as established by 

the state board in the state salary schedule.   .     .      .. 

 

(Emphasis added). 

 Tenn Code Ann. § 49-5-402, which addresses local school boards’ authority to 

supplement their teachers’ salaries over and above the state-mandated minimum salary schedule, 

provides further support for this interpretation: 

(a) After the election of teachers, as provided in this title, the director of 

schools shall establish the salary rating of each person employed as teacher 

or principal-teacher, and also the director of schools and other school personnel 

employed on a system-wide basis in the public schools, using for this purpose 

the established training and experience of such school personnel and the 

respective state salary schedule for the school year, as prescribed by the state 

board of education and approved by the commissioner of education. 

 

.      .     .      .      

 

(c) The salary ratings of principal-teachers, teachers and the director of 

schools and other personnel employed on a system-wide basis shall be determined 

on the basis of information available in the office of the commissioner on 

December 1 of the current school year. In the event there is no information 

available in the office of the commissioner on December 1 of the current year on 

which to rate any teacher, principal-teacher, director of schools or other school 

personnel employed on a system-wide basis, the salary rating of such teacher, 

principal-teacher, director of schools or other personnel employed on a 

system-wide basis shall be the minimum salary as provided by the applicable 

state salary schedule. 
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(Emphasis added).  The state salary schedules are therefore clearly intended to be 

mandatory in nature.  As we stated in our previous opinion, Op. Tenn. Att’y Gen. No. 95-

115,   

 

In construing statutes, the legislative intent or purpose is to be ascertained from 

the natural and ordinary meaning of the language used when read in the context of 

the entire statute and without any forced or subtle construction to limit or extend 

the import of the language. [Citations omitted].  When “shall” is used in a statute, 

it is ordinarily construed as being mandatory and not discretionary. [Citations 

omitted]. Applying these principles, the use of the word “shall” by the legislature 

in the statutes quoted above would mandate that superintendents be paid the salary 

applicable under the schedule formulated by the Department. 

 

 Finally, we further note that a subsequent opinion issued by this Office, Op. Tenn. Att’y 

Gen. No. 96-082 (May 14, 1996) (copy attached), concluded that, even if he wishes to do so,  the 

State Commissioner of Education lacks the authority to waive the requirement that a local 

superintendent accept a mandated pay increase.  Accordingly, teachers in a county school system 

may not refuse any portion of their minimum salaries as annually established by the 

Commissioner of Education and the State Board of Education. 
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