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Morristown City Court Judge Serving as Juvenile Court Referee

QUESTION

May the Judge of the Morristown City Court legally serve as a juvenile court referee?
OPINION

Since the Morristown City Court is not an “inferior court” within the meaning of Article VI,
Section 1, of the Tennessee Constitution, a judge of that court is not subject to the restrictions of
Article VI, Section 7, of the Tennessee Constitution. No other constitutional provision or statute
would prevent such dual service. Whether such service violates the Tennessee Code of Judicial
Conduct is for the determination of the Judicial Ethics Committee.

ANALYSIS

This opinion addresses whether the Judge of the Morristown City Court may also serve as
a juvenile court referee. Under Article VI, Section 7, of the Tennessee Constitution, the judge of
an “inferior court” may not hold any other office of trust or profit under the State or the United
States. It appears, however, that the Morristown City Court is not an “inferior court” within the
meaning of Article VI of the Tennessee Constitution. The Morristown City Court is created under
Section 5(20) of the Morristown City Charter, which provides in relevant part:

to impose fines, forfeitures and penalties for the breach of any ordinance, and to
provide for their recovery and appropriation and such recovery may be had before
the mayor or before the city judge, who shall be appointed by the city council as
hereinafter provided, and who shall be a citizen of the city and an attorney licensed
to practice law in the State of Tennessee, with jurisdiction in either of said officers
to issue warrants, render judgments, issue executions and such other process as may
be necessary for the enforcement of fines, forfeitures and penalties for the violation
of ordinances of said corporation; . . . The office of city judge is hereby created and
said judge shall be appointed for such terms and paid such salary as established by
the city council through ordinance.

Morristown City Charter, 8 5(20) (powers of city generally). Jurisdiction of the court, therefore, is
confined to violations of city ordinances. As such, the court is not an “inferior court,” and its judge



Page 2

is not subject to the requirements of Article VI of the Tennessee Constitution. State ex rel. Johnson
v. Davis, 204 Tenn. 510, 322 S.W.2d 214 (1959); City of Elizabethton v. Carter County, 204 Tenn.
452, 321 S.W.2d 822 (1958). Similarly, this Office has concluded that a juvenile court referee is
not the judge of an inferior court subject to the requirements of Article VI. Op. Tenn. Att’y Gen.
84-268 (September 21, 1984). Article VI, Section 7, of the Tennessee Constitution, therefore, does
not prohibit the same individual from serving as the Judge of the Morristown City Court and as a
juvenile court referee.

Under Article 11, Section 26, of the Tennessee Constitution, no person in the state may hold
more than one “lucrative office” at the same time. The Tennessee Supreme Court has concluded that
the prohibition in this section refers to state offices, not local offices. Phillips v. West, 187 Tenn.
57,213 S.W.2d 3 (1948). Since the offices of Judge of the Morristown City Court and of juvenile
court referee are both local offices, Article I, Section 26, of the Tennessee Constitution does not
bar the same individual from holding both offices. Similarly, no statute bars this dual office-
holding.

A part-time city judge and a part-time juvenile court referee are both “part-time judges”
subject to the Tennessee Code of Judicial Conduct. See Tenn. Sup. Ct. R. 10, Application of the
Code of Judicial Conduct, 1 C. Whether dual service would violate any of the applicable provisions
is an issue for the Judicial Ethics Commission to determine.
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