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provides “equal or superior” insurance plan

QUESTIONS

1. Must a local education agency that provides an “equal or superior” plan pay the amount
of premium collected for each employee under Tennessee Code Ann. § 8-27-303 (a)(1)(A) toward that
employee’s health insurance cost regardless of type of coverage the employee has (family or single
coverage)?

2. Must a local education agency that provides an “equal or superior” plan pay the amount
of premium collected for each employee under Tennessee Code Ann. § 8-27-303 (a)(1)(A) toward that
employee’s health insurance regardless of the portion of the total cost of the premium represented by the
amount collected for each employee?

OPINIONS

1. No.  Tennessee Code Ann. § 8-27-303(j) directs a local education agency, including one
that provides an “equal or superior” plan, to apply a certain portion of the funds it receives from the State
to the insurance premiums of eligible employees who participate in the insurance plan provided by the local
education agency.  Instead of setting a specific dollar amount, the statute requires the local education
agency to pay as a minimum the same percentage specified in the general appropriations act of the premium
collected on behalf of each employee.  This percentage applies regardless of the type of coverage selected
by the employee, so that the dollar amount paid on behalf of each employee varies with the type of
coverage.

2. No.  Tennessee Code Ann. § 8-27-303(j) requires the LEA to pay at least the same
percentage specified in the general appropriations act of the premium collected on behalf of each employee.
Consequently, even if the LEA’s “equal or superior” plan is cheaper than the statewide basic local
education insurance plan, the LEA is required only to pay the percentage established in the general
appropriations act for the relevant period. 

ANALYSIS
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Tennessee Code Ann. §§ 8-27-301 through -07 provide for the establishment of a group insurance
plan for local education employees by a local education insurance committee.  The insurance committee
contracts for group insurance, which insurance is made available to any eligible employee whose local
education agency (“LEA”) opts to utilize the basic group insurance plan.  Not all LEA’s use the basic
insurance plan.  Instead, these LEA’s make health insurance available to eligible employees through an
“equal or superior” plan, as allowed under Tenn. Code Ann. § 8-27-302(a).      

Tennessee Code Ann. § 8-27-303 addresses, in part, who bears the costs for the insurance made
available to eligible local education employees.  Subsection (a)(1)(A) authorizes the Department of
Education to pay, on behalf of each eligible local education employee, an amount determined annually in
the general appropriations act toward the employee’s participation in the basic insurance plan.  Where local
education employees receive health insurance through an approved “equal or superior” plan, Tenn. Code
Ann. § 8-27-303(a)(2) authorizes the local education agency to receive directly the payments provided
for in Section 8-27-303(a)(1)(A). 
  

Subsection (j) of this statute insures that a LEA shall use the funds it receives from the State for
educational personnel benefits.  Tennessee Code Ann. § 8-27-303(j) provides, in relevant part:

(j) [E]ach local education agency shall pay on behalf of each eligible employee . . .
participating in the health insurance coverage authorized by § 8-27-302(a) or subdivision
(a)(2) as a minimum the percentage specified in the general appropriations act of the
premium collected on behalf of each such employee. Distribution of a like amount to each
eligible employee through a flexible spending arrangement authorized by § 125 of the
Internal Revenue Code shall satisfy the requirements of this subsection. . . .

Subsection (j) directs a LEA, including one that provides an “equal or superior” plan, to apply a certain
portion of the funds it receives from the State to the insurance premiums of eligible employees who
participate in the insurance plan.  Instead of setting a specific dollar amount, the statute requires the LEA
to pay at least the same percentage specified in the general appropriations act of the premium collected on
behalf of each employee.  As an example, if the general appropriations act commits the State to pay 45%
of the total statewide cost of providing local education insurance, then each LEA must pay as a minimum
45% of the cost of each participating employee’s insurance premium.  The LEA may pay all or a portion
of the remaining 55% of the premium cost, or it can transfer the cost to the employee.  Tenn. Code Ann.
§ 8-27-302(b), (c).  As an alternative to applying State funds to pay for employees’ insurance premiums,
Tenn. Code Ann. § 8-27-303(j) permits the LEA to distribute a like amount to each eligible employee
through an flexible spending arrangement authorized by § 125 of the Internal Revenue Code .

Your inquiry posits two related questions about the use of state funds by an LEA that provides an
“equal or superior” plan.  First, you ask whether a LEA must pay the amount of premium it collects from
the State for each employee toward that employee’s health insurance cost regardless of the type of
coverage the employee has, i.e., family or single coverage.  As explained above, Tenn. Code Ann. § 8-27-
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303(j) requires that the LEA pay as a minimum the same percentage that is specified in the general
appropriations act.  This percentage applies regardless of the type of coverage selected by the employee,
so that the dollar amount paid on behalf of each employee varies with the type of coverage.  For example,
assume one employee has family coverage and another has individual coverage, and the premiums for these
types of coverage are not the same.  Further assume that the general appropriations act specifies 45%.
The LEA must pay as a minimum 45% of each employee’s insurance premium.  This amount will differ for
the two employees, because the two employees’ premiums differ.    

Your second question asks whether a LEA must pay the amount of premium it collects from the
State for each employee toward that employee’s health insurance regardless of the portion of the total cost
of the premium represented by the amount collected for each employee.  The answer to this question is
essentially the same as the answer to the first question.  Tennessee Code Ann. § 8-27-303(j) requires the
LEA to pay at least the same percentage specified in the general appropriations act of the premium
collected on behalf of each employee.  Consequently, even if the LEA’s “equal or superior” plan is cheaper
than the statewide basic local education insurance plan, the LEA is required only to pay as a minimum the
percentage established in the general appropriations act for the relevant period. 
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