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The Required Signatures of Married Persons in Transferring Motor Vehicle Titles.

QUESTIONS

1. When a married couple sells a motor vehicle, do both spouses have to sign the certificate
of title in order to transfer ownership to the buyer?

2. When a married couple purchases a motor vehicle, do they both have to sign the title in
order to transfer titled ownership to them?

OPINIONS

1. If the certificate of title lists both spouses as owners and their names are joined by the
conjunction “or,” the signature of either spouse is sufficient.  If the certificate of title lists the name of only
one of the spouses, then the listed spouse’s signature is required.  In all other cases, the signatures of both
spouses are required.

2. The answer depends upon the intent of the spouses.  If the spouses intend to own the
vehicle jointly, such that the consent of both will be required to transfer title to a third party, they should list
their names on the certificate of title joined by the conjunction “and.”  If they intend that either spouse may
transfer title without the consent of the other, they should list their names on the certificate of title joined by
the conjunction “or.”  If only one of the spouses’ names appears on the certificate of title, only that spouse
may transfer title.
  

ANALYSIS

1. The answers are supplied by  Tenn. Code Ann. § 55-3-114(b)(2) and Tenn. Code Ann.
§ 55-3-118(c).  Tenn. Code Ann. § 55-3-114(b)(2) provides:

Joint ownership of a motor vehicle by two (2) or more persons shall be indicated on the
certificate of title by the use of the word “and.”
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Tenn. Code Ann. § 55-3-118(c) provides:

When ownership of a motor vehicle, jointly owned by two (2) or more persons, is
transferred, the signatures of all persons listed as joint owners shall be required to transfer
title.  Only one (1) party’s signature shall be required to transfer a title to a motor vehicle
if such title is registered in the name of one (1) spouse,  or both where the conjunction
between such names on such title is “or.”

Reading the two provisions together, this Office draws the following conclusions.  If the certificate of title
lists both spouses as owners of a vehicle and their names are joined by the conjunction “or,” the signature
of either spouse will suffice to transfer title to a third party.  If the certificate lists only the name of one of
the spouses, then that spouse’s signature is required to transfer title to a third party.  In all other cases, the
signatures of both are required.  

2. Similarly, when a married couple purchases a motor vehicle, they have essentially three
options and should choose the one that reflects their intent with respect to ownership of the vehicle.  If the
spouses intend to own the vehicle jointly, such that the consent of both will be required to transfer title to
a third party, they should list both of their names on the certificate of title joined by the conjunction “and.”
But if they intend that either spouse may transfer title without the consent of the other, they should list their
names on the certificate of title joined by the conjunction “or.”  Finally, if they intend that only one of them
should have authority to transfer title to a third party, only that spouse’s name should be listed on the
certificate.
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