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The Tennessee Open Meetings Act passed by the General Assembly in 1974 requires
that meetings of state, city and county government bodies be open to the public and
that any such governmental body give adequate public notice of such meeting.

TENNESSEE DEPARTMENT OF HEALTH

MEMORANDUM

SECOND AMENDED
Date: November 30, 2015
To: Woody McMillin, Director of Communication and Media Relations
From: Wanda E. Hines, Board Administrator

Name of Board or Committee: Board for Licensing Health Care Facilities-
Performance Improvement Issue Standing Committee
Meeting
(Call-in Number: 1-888-757-2790 passcode: 457462#)

Date of Meeting: December 15, 2015
Time: 9:00 a.m. — 12:00 noon, CST
Place: Poplar Conference Room

665 Mainstream Drive, First Floor
Nashville, TN 37243

Major Iltem(s) on Agenda: See attachment.

This memo shall be forwarded from individual programs to the Public Information Office
on the 15th day of the preceding month. The Public Information Office will prepare the
monthly list of meetings within the Department and have ready for distribution to state
media by the 28th day of the preceding month.

PH-1850 (Rev. 3/79) RDA N/A



TENNESSEE
HEALTH

JOHN J. DREYZEHNER, MD, MPH BILL HASLAM
COMMISSIONER GOVERNOR

THE MISSION OF THE TENNESSEE DEPARTMENT OF HEALTH IS TO PROTECT, PROMOTE AND IMPROVE THE
HEALTH AND PROSPERITY OF PEOPLE IN TENNESSEE

AGENDA

BOARD FOR LICENSING HEALTH CARE FACILITIES
PERFORMANCE IMPROVEMENT ISSUE STANDING COMMITTEE MEETING

DECEMBER 15, 2015
POPLAR CONFERENCE ROOM, FIRST FLOOR
9:00 a.m. to 12:00 noon

PLEASE REMEMBER TO SILENCE YOUR ELECTRONIC DEVICES WHEN
THE BOARD IS IN SESSION

1. Call the Meeting to Order and Establish a Quorum.

2. Approval of Minutes — June 23, 2015 PI Meeting

S

Interpretative Guideline review regarding ‘annual adequate medical screenings to exclude
communicable disease’ language.

4. Hospital rule 1200-08-01-.01(23) for further review by Office of General Counsel (OGC) for
exemptions allowed under T.C.A. §63-25-104(b)(6) for rule language change.

5. APN admit and on-call services in nursing homes; further review of CMS regulations to determine
if rule language change and present all hospital and nursing home rule language changes for
approval.

6. Vent Unit Interpretative Guidelines for further research by industry to present to Standing
Committee.

o Tennessee Ambulatory Surgery Center Association (TASCA) is seeking modification of ASTC
Rule 1200-08-10-.06(2)(g) regarding treatment of malignant hyperthermia.

8. Other Discussion(s).
9. Public Comments.

10. Adjourn.



MINUTES
BOARD FOR LICENSING HEALTH CARE FACILITIES
PERFORMANCE IMPROVEMENT ISSUE STANDING COMMITTEE MEETING
December 15, 2015

The Board for Licensing Health Care Facilities’ Performance Improvement Issue (Pl) Standing Committee
meeting began on December 15, 2015. Jim Shulman served as chair for this meeting.

A quorum roll call vote was taken:

Mr. Jim Shulman - here

Mr. John Marshall — here
Ms. Janet Williford — here
Dr. René Saunders — here

A quorum was established.

Minutes from the June 23, 2015 stand-alone Pl Standing Committee and June 23, 2015 combination
meeting with Facilities Construction were reviewed and approved by the Pl Standing Committee.

The first item for discussion was review of the interpretative guideline (IG) for ‘adequate medical
screening to exclude communicable disease’. Ann Reed gave background to this agenda item. Ms. Reed
stated this item was initially discussed by this standing committee at the September 17, 2015 meeting.
During that discussion, it was felt by the standing committee that this item might be resolved during the
Assisted Care Living Facility (ACLF) Standing Committee meeting held September 17, 2015 as the issue of
communicable disease was to be discussed during this standing committee. A resolution was not
reached during the ACLF Standing Committee so it was determined this item should be brought back
before the PI Standing Committee. Ms. Reed further informed the standing committee that additional
providers and others have contacted the administrative office for guidance on this rule and IG. The
committee was informed the provider which initially brought the issue to the standing committee
corrected the deficiency by other means. It was clarified that this rule and IG are for a large number of
licensed facility types, but not all and all affected facility types are listed on the 1G. Jim Shulman
questioned if the term adequate medical screening was defined in the rules. Ms. Reed indicated it was
not. She also provided the standing committee with rule language from other states on medical
screening requirements. The standing committee reviewed the provided rule language. Dr. René
Saunders stated does this committee want to narrow the rule down or leave the language broad so
facilities’ can interpret what they want to do. John Marshall stated there is CDC guidance which should
be followed. Dr. Saunders stated this guidance contains too many infectious/communicable diseases
with some being uncommon thus creating a cost prohibitive practice if screening for all is required.
Linda Estes, Tennessee Healthcare Association (THCA), addressed the standing committee. She
discussed the CDC requirements for tuberculosis (TB) testing which does not include and annual test,
but an initial testing unless in a high risk area for TB. Reina Reddish informed the standing committee
that home health, hospice, and hospitals follow the same practice. She stated these facility types
complete a screening every year on every employee. Ms. Estes stated THCA’s member facilities do a
checklist which the employee completes regarding symptoms experienced. It was also noted these
facilities provide Hepatitis B vaccination free of charge. Mr. Marshall suggested a language which would



allow each facility to define the communicable diseases it would test for in accordance with CDC
guidelines. The risk in taking this direction is some facilities may not choose any communicable diseases
for which to screen. Martha Gentry with Argentum formerly ALFA supported the requirement for TB
testing of employees. She further stated each facility develops its own policy on other communicable
disease testing. Mr. Marshall asked if the development by each facility of its own definition of
communicable disease testing with maintenance of proper records would be sufficient for surveyors.
Ms. Reed indicated it would be if the rule or 1G indicates the facility is to develop their own definition or
policy on diseases to screen for under communicable diseases relevant to their population. Mr.
Shulman asked where this new language would be placed. It was stated if the term adequate medical
screenings was to be defined then it would be placed in the definition section of all applicable rules.
Paige Proffitt with AMSURG in Nashville and member of the Tennessee Ambulatory Surgery Center
Association (TASCA) addressed the standing committee. She asked the standing committee if
employees are tested for diseases such as Hepatitis B and C what is to be done with the information if
the healthcare worker tests positive. Ms. Proffitt focused on the healthcare worker that tests positive
for these communicable diseases to receive proper treatment. Mr. Marshall made a motion to table
the discussion and involve other entities with vested interest in the subject including members of the
Department of Health; unsure who seconded. The motion was approved.

The second item for discussion was consideration of a rule language change for Hospital rule 1200-08-
01-.01(24), Dietitian definition. Ms. Reed gave background to this agenda item. She stated this item
was brought before the standing committee in September 2015. One portion of the originally presented
rule language change was approved by the standing committee and full Board. The definition of
dietitian in the hospital rules was discussed. The discussion centered around TCA 63-25-104(b)(6) and
any potential exemptions or exclusions found in the law were accounted for as the hospital rule
language is changed. It was determined that further research was needed by OGC to clarify the TCA
requirements. Dr. Saunders specifically asked about the exemption applying to those individuals serving
as a dietitian on a contracted basis. She feels that based upon the TCA in 63 a contracted individual
would not meet the exemption. Mr. Shulman clarified with OGC that TCA 63 is indicating if you are
employed by a hospital you don’t have to be licensed by the Dietitian Board. Ms. Kyonzté Hughes-
Toombs, Office of General Counsel (OGC), indicated she feels a contracted dietitian for a hospital would
meet the employee requirement. Ms. Reed directed the standing committee and OGC to the hospital
rules regarding dietitian services. Dr. Saunders stated the definition for dietitian should include
contracted persons. Ms. Hughes-Toombs felt more research should be conducted to determine if
employee includes independent contractors, but to move this forward the language recommended by
Dr. Saunders can be acted upon. Mr. Shulman made a motion to send the proposed new language to
the full Board with one amendment which would be to say an employee or contractor of a Tennessee
hospital to include the Board's legal counsel reviewing for correctness; seconded by Dr. Saunders. Mr.
Shulman also directed the Board’s legal counsel to discuss this recommended change with John
Williams. The motion was approved.

The third and fourth items for discussion were consideration of rule language changes for advance
practice nurse (APN) admit and on-call services in nursing home and approval of APN admit and on-call
rule language in the hospital rules. Ms. Reed gave background to this agenda item stating it was
determined there was authority via the federal regulations for APN to provide admit and on-call services
in hospitals. This standing committee at its June 23, 2015 meeting reviewed hospital rule language on
this subject, but did not wish to act on the language until authority could be found for the proposed
nursing home rule langue. Ms. Hughes-Toombs stated she had reviewed the federal requirements and
could not find the same authority and allowance in the nursing home regulations. The Pl Standing
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Committee was then presented with the hospital rule language allowing expansion of APN services to
admit and on-call privileges. Ms. Hughes-Toombs indicated the rule language still needs to assure that
a physician certifies the APN orders and this needs to be captured in the hospital's bylaws. Ms. Hughes-
Toombs indicated legal staff would edit the presented rule language to include language for physician
certification and hospital by-law content on the APN scope of practice in the hospital. Mr. Marshall
made a motion to approve the presented language with the recommended inclusions by OGC;
seconded by Dr. Saunders. The motion was approved.

The fifth item for discussion was the result of further research by relative industry representatives of the
ventilator unit IGs presented to this standing committee at the September 2015 meeting. There was
one written comment from The Healthcare Center at Standifer Place. All industry associations were
asked for comments in advance and were present at this meeting. The comment from Standifer Place
inquired about correct or acceptable equipment to patient ratios for emergency suction equipment on
ventilators. Gene Gantt provided the rules do not require how many pieces of equipment per patient is
needed. The facility must have enough to take care of patients in case of disaster. In addition, Mr.
Gantt stated that emergency suction equipment is now inclusive of battery operated devices. He
stressed this was not one of the rules up of interpretation. The standing committee then turned their
attention to the presented IGs. The industry representatives blessed the 1Gs as presented. Mr.
Marshall made a motion to approve the presented four (4) 1Gs regarding ventilator rules; seconded by
Ms. Williford. The motion was approved to move to the full Board.

The last item for discussion was the presentation by the Tennessee Ambulatory Surgery Center
Association (TASCA) recommendation for modification of ambulatory surgical treatment center (ASTC)
regulation 1200-08-10-.06(2)(g) regarding treatment of malignant hyperthermia. Ms. Gina Throneberry
with TASCA presented this request to the standing committee. She stated there is now an additional
drug, Ryanodex, which can treat malignant hyperthermia. The rule in question speaks specifically to one
drug and the association feels that limits what the ASTCs may have in house to treat malignant
hyperthermia. Ms. Throneberry also stated the association would like for an IG to be developed since
this is a patient care issue. The standing committee discussed the amount of drug to be captured in the
rule. Ms. Throneberry indicated to the standing committee that new drugs enter the market which if
the rule is limited to specific drug names will continue to limit and place ASTCs in the present situation
with this current rule language. The discussion became focused on the term ‘adequate supply’ when
talking about how much of the medication to have in the facility. Ms. Throneberry indicated this would
be a determination made by the anesthesiologist and the facility’s governing board. Mr. Marshall
recommended using the guidelines of the malignant hyperthermia association to guide what is an
‘adequate supply’.  Ms. Hughes-Toombs asked if surveyors would know to reference the malignant
hyperthermia association’s guidance. Ms. Reed stated no not unless specifically placed in the
regulations. Ms. Hughes-Toombs stated the standing committee could accept the recommended rule
language and create an IG to address ‘adequate’. Dr. Saunders questioned whether there were other
medications available to treat malignant hyperthermia on the market and felt the rule should
accommodate for that possibility. Mr. Shulman made a motion to accept the presented language by
TASCA with a change to the second sentence of the rule to add after injection other FDA approved
medications along with having an interpretative guideline to come behind the rule change to detail
what is acceptable three (3) ampules of one drug and thirty-six (36) ampules of the other; seconded
by Dr. Saunders. Dr. Saunders expressed confusion over the order of the items discussed. Ms. Reed
stated the 1G being discussed is for a rule that does not exist yet. Mr. Shulman indicated the motion
contains the rule language which allows flexibility and then following the rule becoming effective
through the rulemaking process the proposed IG will be in effect. He further stated does the standing
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committee want to an |G to allow ASTCs to have that option now. The standing committee then
discussed if other facility regulations contained this language such as hospitals and asked that legal
counsel research this to make sure all relevant facility types are being addressed for this rule change.
The motion was approved for the development of rule language and to move to the full Board. The
standing committee then further discussed the development of an IG. An interpretative guideline would
work to address the new rule when it goes into effect and would also be in effect during the rulemaking
process to allow the expansion of drugs to use for the treatment of malignant hyperthermia. Mr.
Shulman made a motion to accept the presented IG language by TASCA with inclusion of three (3)
ampules of Ryanodex and thirty-six (36) ampules of dantrolene sodium; seconded by Mr. Marshall.
Dr. Saunders voiced concern over the use of the proper name of a drug. Ms. Hughes-Toombs indicated
the |G could be approved and she would research the appropriateness of using proper names. The
motion was approved with Dr. Saunders abstaining.

Mr. Marshall made a motion to adjourn the standing committee meeting; seconded by Ms. Williford.
The meeting was adjourned,



