UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF ELEMENTARY AND SECONDARY EDUCATION

JUN 2 6 2015

The Honorable Candice McQueen
Commissioner of Education

Tennessee State Department of Education
6th Floor, Andrew Johnson Tower

710 James Robertson Parkway

Nashville, TN 37243

Dear Commissioner McQueen:

I am writing in response to your March 31, 2015, request to Secretary Arne Duncan, U.S.
Department of Education (ED), for waivers of certain requirements under Title I of the
Elementary and Secondary Education Act of 1965, as amended (ESEA). In particular, you-
requested waivers so that Tennessee may: (1) allow its local educational agencies (LEAs) to
exempt English learners (ELs) from participating in the State’s reading/language arts assessment
until they are either (a) sufficiently proficient in English, as demonstrated by a score of 3 or
higher on the WIDA ACCESS assessment, or (b) in their third year in a U.S. school; (2) count
students as proficient on both the grade-level assessment and a high school assessment used to
fulfill the assessment requirements under the ESEA for those students who take the high school
course and corresponding assessment prior to high school in lieu of the grade-level assessment;
and (3) exclude from the calculation of the four-year adjusted-cohort graduation rate a subset of
students with disabilities in medically fragile status.

Regarding the request related to ELs, current regulations in 34 C.F.R. § 200.6(b)(4)(i)(A) allow a
State educational agency (SEA) to exempt a recently arrived EL (defined as an EL who has
attended schools in the U.S. for less than 12 months) from one administration of the State’s
reading/language arts assessment and to exclude the results of recently arrived ELs from the
accountability determinations in mathematics and reading/language arts, if taken. Outside this
limited exception, current law requires annually assessing all students on academic content in the
tested grades and including their results in accountability determinations. Similarly, 34 C.F.R. §
200.6(a)(1)(i)(A) requires that the SEA assess all students, including students with disabilities,
against the content and achievement standards for the grades in which the students are enrolled.
ED supports these requirements as necessary to ensure that teachers and parents of all students,
including ELs and students with disabilities, have information on their students’ proficiency and
progress in reading/language arts and mathematics.

Regarding the second request, under ESEA flexibility, ED offered States a waiver to allow them
to not double test a student who is not yet enrolled in high school but who takes advanced, high
school level, mathematics coursework. The SEA would assess such a student with the
corresponding advanced, high school level assessment in place of the mathematics assessment
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the SEA would otherwise administer to the student for the grade in which the student is

enrolled. For Federal accountability purposes, the SEA will use the results of the advanced, high
school level, mathematics assessment in the year in which the assessment is administered and
will administer one or more additional advanced, high school level, mathematics assessments to
such students in high school, consistent with the State’s mathematics content standards, and use
the results in high school accountability determinations. The waiver does not provide for an
SEA to also count a student as proficient on the grade-level mathematics assessment because the
student did not take that assessment.

Regarding the third waiver request, as articulated in 34 C.F.R. 200.19, only a student who
transfers out and enrolls in another school or in an educational program that culminates in the award
of a regular high school diploma, emigrates to another country, or dies may be removed from a high
school’s or LEA’s cohort. For further information regarding this topic, please see the high school
graduation rate non-regulatory guidance at: www2.ed.gov/policy/elsec/guid/hsgrguidance.pdf.

Given these provisions of current law and regulation and consistent with ED’s previous decisions
to deny similar requests, I am declining to exercise my authority to grant the waivers that you
have requested.

If you have any questions, please contact Nkemjika Ofodile of my staff at:
0OSS.Tennessee@ed.gov. Thank you for your efforts to work with your districts to improve the
education of all students in Tennessee.

Sincerely,

WA E\%UL%—/
Heather Rieman

Acting Assistant Secretary

o Nakia Towns, Assistant Commissioner



