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Application of 2002 Pub. Chap. 652

QUESTION

Does 2002 Pub. Chap. 652 prohibit licensed home care organizations providing professional
support services from serving persons with mental retardation in places other than in their regular
or temporary place of residence, such as in a mental retardation adult habilitation day treatment
facility?

OPINION

No, we do not read the applicable statutory language as expressly prohibiting provision of
professional support services to a person with mental retardation in places other than the person’s
residence, when that person also receives services from that home care organization in his or her
regular or temporary place of residence. Therefore, absent adoption of a more express prohibition,
in our opinion a licensed home care organization providing professional support services may do
S0 in an appropriate non-residential setting, such as in a mental retardation adult habilitation day
treatment facility, to persons with mental retardation who also receive services from that
organization in their regular or temporary place of residence.

ANALYSIS

2002 Pub. Chap. 652 amended certain sections of Titles 33 and 68 of the Tennessee Code
regarding professional support services provided to individuals with mental retardation or
developmental disabilities. These amendments now are codified primarily in Title 68. Tenn. Code
Ann. 8 68-11-201(36) defines “professional support services” as “nursing and occupational, physical
or speech therapy services provided to individuals with mental retardation or developmental
disabilities pursuant to a contract with the state agency financially responsible for such services.”
Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(D) reads, in pertinent part:

The [Board for Licensing Health Care Facilities] shall establish, by
rules, standards of authorization for a home care organization to be
qualified to provide home health services, home medical equipment
services or hospice services. . . The standards for licensure of
professional support services shall be the same as those applicable to
personal support services agencies licensed under title 33; provided,
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that the [Department of Health] adopts by rule additional standards
specifically for professional support services after consultation with
the commissioner of mental health and developmental disabilities.

Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(A) defines the term “home care organization.” This
definition states that a “home care organization” “provides home health services, home medical
equipment services, professional support services or hospice services to patients*on an outpatient
basis in either their regular or temporary place of residence.” An entity is a “home care
organization” if it does any of the actions described in that section. Id. One such action is when an
entity “[c]ontracts to provide professional support services with the state agency financially
responsible for services to individuals with mental retardation or developmental disabilities.” 2 Tenn.
Code Ann. § 68-11-201(18)(A)(v).

Because Tenn. Code Ann. 8 68-11-201(18)(A)’s definition of “home care organization”
includes the phrase “provides . . . professional support services. . . to patients on an outpatient basis
in either their regular or temporary place of residence,” you question whether professional support
services provided through home care organizations must be provided exclusively in a service
recipient’s regular or temporary place of residence. For the reasons that follow, we conclude that
the answer is no.

In our view, the definition of “home care organization” set out at Tenn. Code Ann. § 68-11-
201(18)(A) does not contain language expressly prohibiting provision of professional support
services in places in addition to a service recipient’s residence. We believe that this conclusion is
supported by related provisions of Titles 33 and 68, applicable licensure regulations, and other legal
requirements of the Division of Mental Retardation Services. A primary rule of statutory
construction is that statutes relating to the same subject matter must be construed in pari materia and
should be harmonized if practicable. State ex rel. Baugh v. Williamson County Hospital, 679
S.W.2d 934, 936 (Tenn. 1984). Statutes relating to the same subject or having the same general
purpose shall be construed in pari materia so as to make the legislative scheme operate in a
consistent and uniform manner. State v. Hughes, 512 S.W.2d 552 (1974). The construction of one
such statute may be aided by considering the words and the legislative intent indicated by the
language of another statute. Belle-Aire Village, Inc. v. Ghorley, 574 S.W.2d 723 (1978).

We began this analysis by examining Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(D), a related statute.
It provides that the standards for licensure of “professional support services” shall be the same as

The statutes and rules cited in this opinion refer variously to “patients,” “individuals,” “consumers,” and
“service recipients,” and we use these terms interchangeably to mean persons with mental retardation.

The Division of Mental Retardation Services, within the Department of Finance and Administration, is both
the operational administrative agency for Medicaid waiver programs for people with mental retardation, as well as the
state agency responsible for the administration of other programs that provide services to people with mental retardation.
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those applicable to “personal support services agencies” licensed under title 33.2 We have thus
examined Tennessee Department of Mental Health and Developmental Disabilities licensure rules
that set out the minimum program requirements for such personal support services agencies, i.e.,
Tenn. Adm. R. & Regs. 0940-5-38-.01, et seq. These rules include a definition of “personal support
services.” Under the definition, certain services are considered “personal support services,” even
though they are not provided solely within the strict confines of the home setting. These include
“shopping” and “[p]ersonal assistance to access community activities such as transportation, social,
recreational or other personal activities.” Tenn. Adm. R. & Regs. 0940-5-38-.01(5).

We find this significant. First, the statutory definition of “personal support services” found
at Tenn. Code Ann. 8 33-2-402(6) includes, as does Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(A)’s
definition of “home care organization,” language concerning provision of such services in a
recipient’s residence. Thus, Tenn. Code Ann. § 33-2-402(6) defines “personal support services” as
“nursing consultation, education services, and other personal assistance services as defined by rule,
which are provided to individuals with substantial limitation in two (2) or more major life activities
in either their regular or temporary residences . . .” However, as is demonstrated by its regulatory
definition of “personal support services” contained at Tenn. Adm. R. & Regs. 0940-5-38-.01(5), the
Department of Mental Health and Developmental Disabilities has not interpreted the statutory
language as prohibiting the provision of personal support services in non-residential settings to
persons also receiving those services in their residences.

We have also examined the Board for Licensing Health Care Facilities’ rules concerning
licensure standards for home care organizations providing professional support services; i.e., Tenn.
Adm. R. & Regs. 1200-8-34-.01, et seq. These are the “additional standards specifically for
professional support services” referenced in Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(D). Such
professional support services are provided by licensed professionals, by licensed home care
organizations, or by entities referred to as “waiver service agencies.”* No provision of these rules
expressly restricts provision of professional support services solely to the service recipient’s
residence.

Finally, we note that the Tennessee Home and Community Based Services Waiver for the
Mentally Retarded and Developmentally Disabled Under § 1915(c) of the Social Security Act
(“Statewide” MR Waiver) also anticipates that certain professional support services may be provided

As noted above, Tenn. Code Ann. § 68-11-201(18)(D) also directs the Department of Health to adopt by rule
additional standards specifically for professional support services after consultation with the Commissioner of the
Department of Mental Health and Developmental Disabilities.

“The Tennessee Home and Community Based Services Waiver for the Mentally Retarded and Developmentally
Disabled Under 8 1915(c) of the Social Security Act (“Statewide” MR Waiver) requires that nursing services,
occupational therapy services, physical therapy services and speech therapy services each be licensed by the Department
of Health under Tenn. Adm. R. & Regs. 1200-8-34-.01, et seq. This requirement applies to all professional support
services providers. Appendix B-2 (A), “Provider Qualifications, Licensure and Certification Chart.” (A copy of the
“Statewide” MR waiver may be accessed at http://wwuw.state.tn.us/tenncare/forms/statewiderenewalrequest.pdf; visited
3/14/08).
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outside the strictly residential setting to persons who also receive those services within their
residences: for example, nursing services “shall be provided in home and community settings, as
specified in the Plan of Care, excluding inpatient hospitals, nursing facilities, and [ICFs/MR].”
Appendix B-1(t), “Extended State plan services.” This is consistent with state policy, as expressed
in Tenn. Code Ann. § 33-1-201: “[i]t is the policy of the state to plan on the basis of and to promote
the use of private and public service providers, without regard for funding source, to achieve
outcomes and accomplishments that create opportunities for service recipients to have the greatest
possible control of their lives in the least restrictive environment that is appropriate for each person.”

In summary, we do not read the language of 2002 Pub. Chap. 652 as expressly prohibiting
home care organizations providing professional support services from providing such services in
places other than service recipients’ residences, when those persons also receive such services in
their residences, particularly when that language is read together with related provisions of Titles
33 and 68, applicable licensure regulations of the Departments of Health and Mental Health and
Developmental Disabilities, and other legal requirements of the Division of Mental Retardation
Services. Therefore, absent adoption of a more express prohibition, in our opinion a licensed home
care organization providing professional support services may do so in an appropriate non-
residential setting, such as in a mental retardation adult habilitation day treatment facility, to persons
with mental retardation who also receive services from that organization in their regular or
temporary place of residence.
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