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DCS Reports of Delinquency Adjudications to Schools

QUESTIONS

1. Since Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 requires DCS to report to school principals
adjudications “involving” certain enumerated offenses, does that include adjudications of the
inchoate offenses of attempt, solicitation, and conspiracy?

2. Since Tenn. Code Ann. § 49-6-3051, Tenn. Code Ann. § 37-1-153, and Tenn. Code
Ann. § 37-1-154 cross reference each other, may DCS report the offenses listed in Title 37 but not
in Title 49?

3. May DCS report to school principals the adjudications enumerated in Tenn. Code
Ann. 8§ 37-1-131, as amended by 2007 Public Acts, ch. 200, without a court order?

4. Since 2007 Public Acts, ch. 200, requires DCS to develop a policy detailing
information it can share at meetings mandated by the statute, may DCS release the information
required by Tenn. Code Ann. § 37-1-131, as amended by 2007 Public Acts, ch. 200, to school
personnel in meetings held pursuant to both Tenn. Code Ann. 8 49-6-3051 as well as at meetings
held pursuant to Tenn. Code Ann. § 37-1-1317?

OPINIONS

1. Yes. Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 requires DCS to notify the school principal when
a student enrolls in a local education agency (LEA), returns to school after a suspension or
expulsion, or changes schools within the LEA if a student has ever been adjudicated delinquent for
any of the offenses listed in that statute, or attempt, solicitation, or conspiracy to commit of any of
those offenses.

2. When DCS is carrying out the reporting responsibilities imposed by Tenn. Code Ann.
§ 49-6-3051, it may only report the specific offenses listed in that statute.
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3. DCS may not report adjudications under the authority of Tenn. Code Ann. § 37-1-131
without a court order. However, Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 provides separate statutory authority
requiring DCS to notify the school principal of the adjudications listed in that statute.

4. Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 only requires DCS to provide written information to
the school principal. Since Tenn. Code Ann. 8 49-6-3051 does not require DCS’ attendance at
meetings, any policy developed pursuant to and regarding meetings conducted under the authority
of Tenn. Code Ann. § 37-1-131 as amended would not be applicable to the notice provisions of
Tenn. Code Ann. § 49-6-3051.

ANALYSIS

1. You have requested our opinion on the construction of several statutes which require
notification of the school principal when a student has been found delinquent by virtue of
committing certain offenses. Our analysis of these issues is complicated by the fact that the statutes
dealing with notification to the school of juvenile delinquency offenses are not consistent in either
the offenses for which notification is required or the conditions under which DCS, or another
specified entity or individual, is required to provide notification.

Your first question addresses the construction of Tenn. Code Ann. § 49-6-3051, which
provides:

Notwithstanding any provision of law to the contrary, when a
student initially enrolls in an LEA, resumes school attendance after
suspension, expulsion, or adjudication of delinquency, or changes
schools within the LEA, the parents, guardians, or custodians,
including the department of children's services acting in any
capacity, shall provide to the school principal the abstract provided
for under § 37-1-153 or § 37-1-154, or other similar written
information, if such student has ever been adjudicated delinquent for
an offense involving first degree murder, second degree murder,
rape, aggravated rape, aggravated robbery, especially aggravated
robbery, kidnapping, aggravated kidnapping, especially aggravated
kidnapping, aggravated assault, or felony reckless endangerment.
Such information shall be shared only with employees of the school
having responsibility for classroom instruction of the child, but such
information is otherwise confidential and shall not be shared by
school personnel with any other person or agency except as may
otherwise be required by law. This written notification shall not
become a part of such child's student record.

(Emphasis added).
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The primary rule of statutory construction is to give effect to the legislative intent by giving
words their natural and ordinary meaning. City of Lenoir City v. State ex rel. City of Loudon, 571
S.W.2d 297, 299 (Tenn. 1978). Because Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 requires DCS to provide
written notice to the school principal if a student has been “adjudicated delinquent for an offense
involving” certain specified crimes, this Office concludes that the statute also applies to attempt,
solicitation, and conspiracy to commit those crimes.

2. Tenn. Code Ann. 88 37-1-153 and 37-1-154 limit public inspection of juvenile court
records and law enforcement records, respectively. However, each statute contains an exception
requiring the parent or guardian of a child, including DCS, to provide a school written notice of
adjudication of certain delinquency offenses as set forth in Tenn. Code Ann. § 49-6-3051. Tenn.
Code Ann. § 37-1-153 (e); Tenn. Code Ann. § 37-1-154(e). Because Tenn. Code Ann. 88 37-1-153
and 37-1-154 do not list specific delinquency adjudications to be reported, but only cross-reference
Tenn. Code Ann. 8 49-6-3051, DCS may only report those delinquency adjudications listed in Tenn.
Code Ann. § 49-6-3051 when carrying out its reporting responsibilities under that statute.

3. Before the 2007 amendment, Tenn. Code Ann. § 37-1-131 provided:

(@) If the child is found to be a delinquent child, the court may make
any of the following orders of disposition best suited to the child’s
treatment, rehabilitation and welfare:

(1) Any order authorized by § 37-1-130 for the disposition of a
dependent or neglected child;

(2) Placing the child on probation under the supervision of the
probation officer of the court or the department of children’s services,
or any person, persons or agencies designated by the court, or the
court of another state as provided in § 37-1-143, under conditions and
limitations the court prescribes. If the adjudication of delinquency
was for an offense involving first degree murder, second degree
murder, rape, aggravated rape, rape of a child, aggravated robbery,
especially aggravated robbery, kidnapping, aggravated kidnapping,
especially aggravated kidnapping, aggravated assault, or felony
reckless endangerment, and if school attendance is a condition of
probation, or if the child is to be placed in the custody of a state
agency and is to be placed in school by a state agency or by a
contractor of the state agency, the court shall make a finding that the
principal of the child's school shall be notified. The court shall then
enter an order directing the youth service officer, probation officer,
or the state agency if the child has been committed to the custody of
the state agency, to notify in writing the school principal of the
nature of the offense and probation requirements, if any, related to
school attendance, within five (5) days of the order or before the
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child resumes or begins school attendance, whichever occurs first.
Such information shall be shared only with employees of the school
having responsibility for classroom instruction of the child, but such
information is otherwise confidential and shall not be shared by
school personnel with any other person or agency, except as may
otherwise be required by law. Such notification in writing of the
nature of the offense committed by the child and any probation
requirements shall not become a part of such child’s student record.
A violation of the confidentiality provisions of the preceding
sentence is a Class C misdemeanor;

Tenn. Code Ann. § 37-1-131 (a)(1) and (2) (2006) (emphasis added). 2007 Public Acts, ch. 200,
expands the list of delinquent adjudications of which a court is required to direct the appropriate
official to provide written notification to the school principal to include voluntary manslaughter;
criminally negligent homicide; sexual battery by an authority figure; statutory rape by an authority
figure; possession, manufacture, or transportation of a prohibited weapon; unlawful carrying or
possession of a firearm; carrying weapons on school grounds; carrying weapons on certain public
property; handgun possession; providing handguns to minors; and certain drug offenses. The
amendment additionally requires the school principal, upon receiving such notification, to convene
a meeting that is to include representatives from DCS to develop a plan to establish goals to provide
the child the opportunity to succeed in school and to provide for school safety. DCS must also
develop a policy detailing the information to be shared with the school under this statute.

Tenn. Code Ann. 8 37-1-131 provides the disposition a court may make after a child is
adjudicated delinquent. Tenn. Code Ann. § 37-1-131 (a). One of the options is to “[place] the child
on probation under the supervision of the probation officer of the court or the department of
children’s services, or any person, persons or agencies designated by the court . ..” Tenn. Code
Ann. 8 37-1-131 (a)(2). Thus, the notification required under Tenn. Code Ann. § 37-1-131 (a)(2)
applies only when a juvenile is placed on probation and either school attendance is a condition of
probation or the child is placed in DCS custody and will attend school. Further, the statute requires
the court to direct the youth service officer, probation officer, or the state agency, if the child has
been committed to state custody, to provide written notice to the school principal when the offense
involved is one of those listed in the statute. Tenn. Code Ann. 8 37-1-131 (a)(2). Separate statutes,
Tenn. Code Ann. 88 37-5-107 and 37-1-153, make DCS and juvenile court records confidential in
general. Given the confidentiality of this information and the limitations contained in Tenn. Code
Ann. § 37-1-131, we believe DCS may only release such confidential information under this statute
when directed to do so by court order.

While Tenn. Code Ann. § 37-1-131 authorizes DCS to release the adjudications specified
in the statute only when directed to do so by court order, a separate statute — Tenn. Code Ann. §
49-6-3051— requires the Department to give notice of certain adjudications without being directed
to do so by court order. Since some, but not all, of the adjudications listed in Tenn. Code Ann. § 49-
6-3051 are repeated in Tenn. Code Ann. § 37-1-131, we believe each statute must be looked at
separately. Therefore, DCS may release information of an adjudication listed both in Tenn. Code
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Ann. § 37-1-131 and Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 without a court order because of the obligation
imposed upon it by Tenn. Code Ann. § 49-6-3051. However, if an adjudication is listed in Tenn.
Code Ann. § 37-1-131 but not in Tenn. Code Ann. § 49-6-3051, DCS may only release that
adjudication when directed to do so by court order.

4. Finally, you ask whether it would be legal under the policy required by 2007 Public
Acts, ch. 200, to release the information required by Tenn. Code Ann. § 37-1-131 in meetings
required both under that section and under Tenn. Code Ann. 8 49-6-3051. We read Tenn. Code Ann.
8§ 49-6-3051 to require only written notification by DCS. Since Tenn. Code Ann. § 49-6-3051 does
not require DCS’ attendance at any meetings, we do not believe that any policy developed pursuant
to or regarding meetings mandated by Tenn. Code Ann. 8 37-1-131 as amended would be applicable
to those situations where DCS is acting solely under Tenn. Code Ann. § 49-6-3051.
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