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Medical Laboratory Personnel Rule

QUESTION

Under part (1)(a)5 of the Tennessee Medical Laboratory Board’s Rule 1200-6-1-.22, what
must an individual do to qualify for and obtain a license as a medical laboratory technologist?

OPINION

Part (1)(a)5 sets out a “grandfathering” exception for certain individuals who do not have
the baccalaureate degree that is required for licensure as a medical laboratory technologist. To
qualify under the part, an individual must: 1) possess national certification by examination at the
technologist level; 2) have been certified or eligible for such national certification before September
1,1997; and 3) either have passed a Health and Human Services proficiency examination in clinical
laboratory science and have completed five years of qualified full time clinical laboratory work
experience or have completed at least 90 semester hours of qualified science course work and an
approved medical laboratory technologist training program.

ANALYSIS

Rule 1200-6-1-.22 of the Tennessee Medical Laboratory Board (“Board”) is entitled
“Qualifications, Responsibilities and Duties of Testing Personnel.” It was promulgated by the Board
pursuant to its broad statutory authority to adopt rules and regulations to determine and prescribe
the minimum qualifications for medical laboratory personnel, including medical laboratory
technologists. See Tenn. Code Ann. 88 68-29-105(2), 68-29-118. A medical laboratory technologist
iIs a “person who performs tests which require the exercise of independent judgment and
responsibility with minimal supervision by the director or supervisor, in only those specialties or
subspecialties in which the technologist is qualified by education, training, and experience.” Tenn.
Code Ann. § 68-29-103(15).

Pertinent to your question, Rule 1200-6-1-.22(1)(a) provides as follows with respect to the
required qualifications for obtaining a medical laboratory technologist license:

(@ A medical laboratory technologist shall meet one of the following
requirements, in addition to possessing national certification by
examination at the technologist level:
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1. A baccalaureate degree in medical technology or in one
of the biological, chemical or physical sciences, and
completion of a medical laboratory technologist training
program. . .; or

2. A baccalaureate degree . . ., completion of an accredited
MLT/CLT training program and three (3) years of full
time clinical laboratory work experience . . .; or

3. A baccalaureate degree . . ., completion of an official
military laboratory procedures course . . . and have held
the military enlisted occupational specialty of Medical
Laboratory Specialist, and three (3) years of full time
clinical laboratory work experience . . .; or

4. A baccalaureate degree . . . and five (5) years of full time
clinical laboratory work experience. . .; or

5. For those individuals who were eligible [see (i) and (ii)]
for national certification by examination at the
technologists level prior to September 1, 1997 and for
those individuals who obtained national certification by
examination at the technologists level prior to September
1,1997:

(i) additionally have received a passing grade on a
Health and Human Services [HHS] proficiency
examination in clinical laboratory science and
completion of five (5) years of full time clinical
laboratory work experience as defined in
subparagraph (1)(g); or

(if) have completed a minimum of ninety (90)
semester hours including science coursework
equivalent to that required in a laboratory science
education program as defined by (1)(f) of this
rule; and have completed a medical laboratory
technologist training program that was approved
at the time of graduation by the National
Accrediting Agency for Clinical Laboratory
Sciences (NAACLS) or a national accrediting
agency acceptable to the Board.

You question what, under part (1)(a)5 of the above rule, an individual must do to qualify for
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and obtain licensure as a medical laboratory technologist. Because we believe that the introductory
language of the part is not entirely clear, we have consulted the regulatory history of Rule 1200-6-1-
22.

Rule 1200-6-1-.22 was promulgated by the Medical Laboratory Board in 1994, and became
effective on July 17, 1995. At that time, it did not require that a person seeking licensure as a
medical laboratory technologist hold a baccalaureate degree. See Tenn. Adm. R. & Regs. 1200-6-1-
22(1)(a) (July 17, 1995). Rather, it required that the individual pass a Board-conducted/sponsored
examination and successfully complete one of the following four options: (1) an approved medical
technologist general program; (2) three years of college study and a 12-months training course in
an accredited medical technology program; (3) passage of an HHS proficiency examination and two
years full-time general medical laboratory experience; or (4) if already licensed by the Board as a
medical laboratory technician, a “career ladder” path. Id.

Effective November 25, 1996, the Board rewrote most of the rule. As rewritten, it no longer
required that a person seeking licensure as a medical laboratory technologist pass a Board-
conducted/sponsored examination; instead, it required that he possess national certification by
examination at the technologist level. It also required that the individual have received a
baccalaureate degree.! Tenn. Adm. R. & Regs. 1200-6-1-.22(1)(a)1-4 (November 25, 1996).
However, parts (1)(a)5 and 6 of the rewritten rule set out exceptions to the baccalaureate degree
requirement:

5. For those individuals obtaining national certification
by examination at the technologist level prior to
September 1, 1997:

(i) a minimum of ninety (90) semester hours
including science coursework equivalent to
that required in a laboratory science education
program . . .; and

(i) with the completion of a medical laboratory
technologist training program that was
approved at the time of graduation by
National Accrediting Agency for Clinical
Laboratory Sciences (NAACLYS) or a national

The Board’s decision to upgrade its requirements for obtaining medical laboratory technologist licensure was
consistent with similar federal efforts. In 1988, Congress enacted the Clinical Laboratory Improvement Amendments
of 1988 (“CLIA”). Codified at 42 U.S.C. § 2734, this statute requires all laboratories that examine human specimens
for the diagnosis, prevention or treatment of any disease or impairment of, or the assessment of the health of, human
beings to meet certain requirements to perform such examinations. In the 1990s, amendments to CLIA implementing
regulations were enacted requiring, inter alia, that, effective September 1, 1997, all persons performing high complexity
testing in medical laboratories must have earned at least an associate degree in laboratory science/medical laboratory
technology or its equivalent. See 42 CFR § 493.1489.
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accrediting agency acceptable to the Board.

6. Having received a passing grade on a Health and Human
Services proficiency examination in clinical laboratory
science and completion of five (5) years of full time clinical
laboratory work experience . . . For initial licensure
applicants may not qualify under this requirement after
September 1, 1997.

Tenn. Adm. R. & Regs. 1200-6-1-.22(1)(a)5-6 (November 25, 1996).

Effective November 6, 2001, the Board amended the rule to allow additional individuals
without baccalaureate degrees to become licensed as medical laboratory technologists. Before this
2001 amendment, such persons were required to have actually obtained national certification by
examination at the technologist level prior to September 1, 1997. The 2001 amendment permitted
individuals to apply for licensure who were eligible for national certification at the technologist level
prior to September 1, 1997, but had not necessarily obtained such certification at that time. As
amended, the introductory language of part (1)(a)5 of Rule 1200-6-1-.22 read, and still reads today: ?

5. For those individuals who were eligible [see (i) and (ii)] for
national certification by examination at the technologists
level prior to September 1, 1997 and for those individuals
who obtained national certification by examination at the
technologists level prior to September 1, 1997:

Tenn. Adm. R. & Regs. 1200-6-1-.22(1)(a)5 (November 6, 2001).

The above-described regulatory history makes clear that part (1)(a)5 of Rule 1200-6-1-.22
sets out a “grandfathering” exception to the requirement that persons seeking medical laboratory
technologist licensure hold a baccalaureate degree. To qualify under the part, an individual must:
1) possess national certification by examination at the technologist level; 2) have been certified or
eligible for such national certification before September 1, 1997; and 3) either have passed a Health
and Human Services proficiency examination in clinical laboratory science and have completed five
years of qualified full time clinical laboratory work experience or have completed at least 90
semester hours of qualified science course work and an approved medical laboratory technologist
training program.
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A\We understand that the Board intends to amend subparagraph (1)(a) in order to clarify its requirements for
obtaining a medical laboratory technologist license.
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