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QUESTIONS

1. Does the Coin-operated Amusement Machine Tax Act prohibit a municipal
government from levying an additional tax, fee or assessment of any kind on coin-operated
amusement machines in its jurisdiction?

2. Does the Coin-operated Amusement Machine Tax Act exempt coin-operated
amusement machine owners from paying any tax, fee or assessment to local municipalities?

3. If a municipality does levy an additional tax, fee or assessment of any kind on coin-
operated amusement machines in its jurisdiction, do the owners of such machines have the right to
not pay the tax, fee or assessment without fear of retribution from the municipality?

OPINIONS

1. Yes.  The Coin-operated Amusement Machine Tax Act, Tenn. Code Ann. §§ 67-4-
2201 et seq., prohibits municipal governments from levying additional taxes, fees or assessments
of any kind on bona fide coin-operated amusement machines.

2. While the Coin-operated Amusement Machine Tax Act does prohibit municipal taxes
on coin-operated amusement machines, it does not set forth any special procedures for challenging
any tax that may be assessed in contravention of the Act.

3. No. If a municipality does levy an additional tax or assessment on coin-operated
amusement machines, the person against whom the taxes are assessed or levied should not simply
ignore the assessment or levy, but should take such measures as are provided by law to challenge
the levy or assessment.
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ANALYSIS

The Coin-operated Amusement Machine Tax Act, Tenn. Code Ann. §§ 67-4-2201 et seq.,
became effective on September 1, 2002, and provides in pertinent part:

(a) The state tax imposed by this part shall be the exclusive tax levied
on bona fide coin-operated amusement machines. No local
government may impose any additional tax, fee, or assessment of any
kind on such machines.  Nothing contained in this part shall affect
any person’s liability for state or local sales or use tax which is
imposed pursuant to chapter 6 of this title for the privilege of selling
or using such devices.  The receipts from bona fide coin-operated
amusement machines shall not be the basis of tax under chapter 6 of
this title.

Tenn. Code Ann. § 67-4-2202.

The statute is unambiguous in its statement that the taxes imposed under the Coin-operated
Amusement Machine Tax Act are the exclusive taxes that can be levied on bona fide coin-operated
amusement machines and that no local government may impose any additional tax, fee or
assessment of any kind.  Accordingly, Tenn. Code Ann. § 67-4-2202 prohibits municipal
governments from levying additional taxes, fees or assessments of any kind on bona fide coin-
operated amusement machines. 

The Coin-operated Amusement Machine Tax Act does not contain any provisions whereby
an owner of coin-operated amusement devices is exempted from paying any tax assessed in
contravention of the Act.  If a municipality does levy an additional tax or assessment on coin-
operated amusement machines in contravention of the Act, the person against whom the tax is
assessed or levied should take such measures as are provided by law to challenge the assessment or
levy.
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