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Law Enforcement Officers Safety Act of 2004

QUESTIONS

1. Do part-time and reserve police officers in Tennessee meet the definition of
“qualified law enforcement officer[s]” in the Law Enforcement Officers Safety Act of 2004?

2. Can an agency prohibit their part-time and reserve police officers from carrying
firearms off duty and thus preclude them from the benefits of the Law Enforcement Officers Safety
Act of 2004?

OPINIONS

1. Part-time or reserve status does not disqualify  officers from being considered
qualified law enforcement officers for the purpose of the Law Enforcement Officers Safety Act of
2004.  

 2. An agency can prohibit the off-duty carrying of firearms by part-time or reserve
police officers.  If officers are not authorized by their agency to carry a firearm off duty, then they
are arguably not entitled to the protection of the Law Enforcement Officers Safety Act of 2004.

ANALYSIS

The Law Enforcement Officers Safety Act of 2004 exempts qualified law enforcement
officers from state laws prohibiting the carrying of concealed firearms under certain circumstances.
“Qualified law enforcement officer” is defined as an employee of a governmental agency who

(1) is authorized by law to engage in or supervise the prevention, detection,
investigation, or prosecution of, or the incarceration of any person for, any violation
of law, and has statutory powers of arrest;
(2) is authorized by the agency to carry a firearm;
(3) is not the subject of any disciplinary action by the agency;
(4) meets standards, if any, established by the agency which require the employee to
regularly qualify in the use of a firearm;



Under Tennessee law full time police officers may carry firearms at all times and in all1

places within Tennessee, on-duty or off-duty.  Tenn. Code Ann. §39-17-1350. 
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(5) is not under the influence of alcohol or another intoxicating or hallucinatory drug
 or substance; and
(6) is not prohibited by Federal law from receiving a firearm.

18 U.S.C.§926B.  

All persons employed or utilized as part-time or reserve police officers in Tennessee after
January 1, 1989, must meet the qualifications of Tenn. Code Ann. §38-8-106.   Part-time and/or
reserve officers are defined as persons “employed by any municipality or any political subdivision
of the state of Tennessee whose primary responsibility is to support the full-time police officer in
the prevention and detection of crime, apprehension of offenders, and assisting in the prosecution
of offenders for appropriate remuneration in measure with specifically assigned duties and/or job
description.”  Tenn. Code Ann. §38-8-101(2).

The  Law Enforcement Officers Safety Act  requires employment by a governmental agency.
As a general rule, persons who are not compensated for their services are not considered employees.
Tenn. Code Ann. § 38-8-101(2) distinguishes between part-time and reserve police officers
employed for remuneration from special deputies who are defined as volunteers.  Part-time and
reserve officers employed as defined by Tenn. Code Ann. §38-8-106 would be considered employed
for the purpose of the Law Enforcement Officers Safety Act.

The Law Enforcement Officers Safety Act is not limited to full-time, as opposed to part-time
or reserve, employees.  Part-time or reserve status does not disqualify  officers from being
considered qualified law enforcement officers for the purpose of the Law Enforcement Officers
Safety Act of 2004.  

In order to qualify for the benefits of the Law Enforcement Officers Safety Act, officers must
be authorized by their agency to carry a firearm.  The question posed is whether the agency can
prohibit the off-duty carrying of firearms by part-time or reserve police officers.   The Act is silent
on whether the authorization must extend to the off-duty carrying of firearms.   The Act does not1

purport to restrict an agency’s right to control the conduct of its own employees.  An agency can
prohibit the off-duty carrying of firearms by part-time or reserve police officers as a condition of
employment.  It is an open question whether  officers  not authorized by their agency to carry a
firearm off duty are entitled to the benefits of the Law Enforcement Officers Safety Act of 2004.
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