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State Employee as School Board Member

QUESTION

Under Tennessee law, can a person be a state employee, a member of the Democratic Party
Executive Board and a member of the school board concurrently?

OPINION

Yes.  There is no statute barring a state employee and a member of the Democratic Party
Executive Board from becoming a member of the school board.  Members of the school board are subject
to conflict of interest laws, but none of these laws bars a state employee from becoming a member of the
school board.

ANALYSIS

State statute provides that “[n]o member of the county legislative body nor any other county official
shall be eligible for election as a member of the county board of education.”  Tenn. Code Ann. § 49-2-
202(a)(2)(2000).  While this statute prevents one person from holding an elected county office and being
a member of the school board, it does not prevent someone from being an employee of a governmental
entity and a member of the school board at the same time.  In fact, Tennessee law expressly allows a
county employee to hold a concurrent county legislative office.  Tenn. Code Ann. § 5-5-102(c)(1) (2000).
Furthermore, a federal district court has ruled that, for the purposes of determining FMLA eligibility  “in
Tennessee, a county board of education is a separate and distinct governmental entity from that county’s
county government.  This assertion is borne out by an examination of the creation of the two entities by
differing acts of the State of Tennessee, by the differing governmental functions performed by the two
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Although the two entities are tied together by budget with the county legislative body having the authority1

to appropriate county funds pursuant to requests and budgets submitted by the county board of education, the county
legislative body has no supervisory authority over the board of education.  State of Tennessee v. Ayers, 756 S.W.2d 217,
225 (Tenn. 1988) (citing State ex rel. Boles v. Groce, 152 Tenn 566, 570, 280 S.W. 27, 28 (1925)). See also Op. Tenn. Atty.
Gen. 80-521 (October 30, 1980) (county board of education is a separate and distinct entity from that of a county
legislative body and the county legislative body has no supervisory jurisdiction over the county board of education).

 Your office has informed us that the individual is an employee of the Tennessee Department of Transportation.2

entities, and by the separate administration of the two entities.”  Rollins v. Wilson Co., 967 F.Supp. 990,
996 (M.D. Tenn. 1997).1

If a county employee is therefore allowed to hold office not only as a member of the school board
but also as a member of the county legislative body, a state employee being even further removed from the
county system should be equally eligible for election to a school board office.  State employment is not the
equivalent of a county or state elected office and therefore the restriction in Tenn. Code Ann. § 49-2-
202(a)(2) does not apply in the present case. 

In addition, the prohibition in Tenn. Code Ann. § 49-2-203(a)(1)(D), which provides that “[n]o
member of any local board of education shall be eligible for election as a teacher, or any other position
under the board carrying with it any salary or compensation,” does not apply to the case at hand because
the person wishing to run for the school board is not a teacher and presumably does not intend to accept
any other compensated position under the school board.  

Conflict of interest problems generally arise when a school board member has pecuniary interests
that would interfere with that member’s ability to vote objectively on matters before the board.  Tenn. Code
Ann. §§ 12-4-101(a)(1) and (b) provide that it is unlawful for any official whose duty it is to vote for any
contract in which the county is concerned to be directly or indirectly financially interested in any such
contract.

 For example, a member of a school board who was an insurance agent and had written policies
covering public school property over a course of years could have a conflict of interest.  State ex rel.
Abernathy v. Anthony, 206 Tenn. 597, 335 S.W.2d 832 (Tenn. 1960).  The Court found that this
situation could create a conflict of interest in violation of state statute.  Id. at 600, 833. Tenn. Code. Ann.
§ 12-4-101 (a)(1) forbids such direct conflicts of interest which it defines as contracts “with the official
personally or with any business in which the official is the sole proprietor, a partner, or the person having
the controlling interest.”   

In the present situation, this Office has no information to suggest that as a state employee,  the2

member would have any pecuniary conflict of interest with county school board membership.  Even if there
were some benefit flowing to the state from county budgetary appropriations, the benefit accruing to any
single employee of a state agency would be minuscule at best.  If the situation were such that the member
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 See, e.g., Op. Tenn. Atty. Gen. U90-40 (March 2, 1990).   For a more detailed explanation of how the conflict3

of interest statute operates, see Op. Tenn. Atty. Gen. 99-209 (October 20, 1999).

would enjoy some appreciable benefit flowing from a contract with the  school board, it would have to be
determined whether the member had a direct or indirect conflict of interest.  School board members are
prohibited from entering into contracts creating direct conflicts.  Tenn. Code Ann. § 12-4-101(a)(1)
(2000).  Indirect conflicts of interest are allowed but must be publicly acknowledged before a vote under
the provisions of Tenn. Code Ann. § 12-4-101(b).   Whether the conflict of interest is direct or indirect3

depends on the ownership interest the member possesses in the company and the extent of the financial
benefit to the official and to the company.  Op. Tenn. Atty. Gen. U90-40 (March 2, 1990) (copy
attached); Op. Tenn. Atty. Gen. (March 16, 1982) (copy attached).

Lastly, there is no statute barring a person from being a county school board member while
simultaneously being a member of the Democratic Party Executive Board.  

Therefore, it is the opinion of this Office that there are no statutes barring one person from being
a state employee, a member of the Democratic Party Executive Board and a member of the school board
and holding these positions concurrently.
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