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Validity of Metropolitan Government’s Ordinance Requiring Graffiti Removal                               
QUESTIONS

1. Does a metropolitan government have the authority to enact an ordinance which requires
a property owner to remove “graffiti” from the exterior of a building?

2. Does a metropolitan government have the authority to enact an ordinance which limits the
style of painting that a property owner can have on the exterior of a building?

3. If a property owner intentionally places “graffiti” style artwork on the exterior of a building,
may a metropolitan government require the property owner to remove the artwork?

OPINIONS

1. A metropolitan government has the authority to enact an ordinance that requires property
owners to remove graffiti from their buildings.

2. Within constitutional limitations, a metropolitan government has the authority to enact an
ordinance that limits the style of painting that a property owner has on the exterior of his building.

3. The building ordinance quoted in your request does not apply to artwork that the property
owner has placed on his building, even if the artwork resembles graffiti.

ANALYSIS

Your request indicates that the above questions relate to the last sentence of the following
ordinance, which was recently enacted by the Metropolitan Government of Nashville and Davidson County
as part of its building code:

Defacement of Property.  No person shall willfully or wantonly
damage, mutilate, or deface any exterior surface of any building or
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structure, located on any private or public property, by placing thereon
any marking, carving, or graffiti.  It shall be the duty of the owner of the
building, structure, and or real property on which the building or structure
is located to restore said surface to an approved state of maintenance and
repair.

Metro. Gov’t of Nashville & Davidson County, Tenn., Code art. V, ch. 16.24.340T (2001).

The Tennessee Supreme Court has recognized that “aesthetic considerations may well constitute
a legitimate basis” for a state or local government’s exercise of the police power.  State v. Smith, 618
S.W.2d 474, 477 (Tenn. 1981).  Examples of such regulation include statutes that restrict the location of
junkyards, see Tenn. Code Ann. §§ 54-20-101 to -124 (1998), that limit the establishment of automobile
graveyards, see Tenn. Code Ann. §§ 54-20-201 to -205 (1998), that restrict the placement of billboards,
see Tenn. Code Ann. §§ 54-21-101 to -120 (1998 & Supp. 2000), and that authorize zoning
commissions, in reviewing work to be undertaken in historic districts, to give prime consideration to
aesthetic and other factors.  See Tenn. Code Ann. § 13-7-408 (1999).

In 1997, the Legislature enacted a statute that declares graffiti to be a public nuisance.  See 1999
Tenn. Pub. Acts. 347.  Similar to statutes enacted by other state legislatures, the Tennessee statute
authorizes municipalities to adopt ordinances regulating the removal of graffiti and to pay for such removal
with municipal funds.  See Tenn. Code Ann. § 6-54-127 (Supp. 2000); see also Cal. Gov’t Code
§ 53069.3; Okla Stat. Ann. tit. 11, § 22-112.2.  As used in the statute, the term “municipalities” includes
“incorporated cities and towns and metropolitan governments,” such as the Metropolitan Government of
Nashville and Davidson County.  Tenn. Code Ann. § 6-54-127(b)(3) (Supp. 2000).

Specifically, the statute authorizes municipalities to remove graffiti “from publicly owned real or
personal property or privately owned real or personal property visible from publicly owned property and
located within the municipality and to replace or repair publicly owned property or privately owned
property visible from publicly owned property within that municipality that has been defaced with graffiti
or other inscribed material.”  Tenn. Code Ann. § 6-54-127(c) (Supp. 2000).  Prior to removing graffiti
from privately owned property, the municipality must obtain the written consent of the property owner and,
where applicable, the tenant.  See Tenn. Code Ann. § 6-54-127(e)(2) (Supp. 2000).  In removing the
graffiti, the municipality is required to “consult with the property owner or tenant and arrive at a method of
removal that does not result in further damage or harm to the property.”  Tenn. Code Ann. § 6-54-127(g)
(Supp. 2000).  If the parties cannot agree upon a method of removal, the statute prohibits the municipality
from removing the graffiti.  See id.

If a municipality removes graffiti pursuant to the provisions of section 6-54-127, the municipality
must perform such removal at its sole expense.  See Tenn. Code Ann. § 6-54-127(g) (Supp. 2000).
Nevertheless, the statute does not preclude municipalities from requiring property owners to remove graffiti
from their property.  The Legislature has delegated to municipalities the power to enact and enforce building
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In discussing a government’s authority to outlaw graffiti, one United States Supreme Court justice opined that1

a community’s “interests in protecting property from damaging trespasses and in securing beautiful surroundings

codes.  See Tenn. Code Ann. § 6-2-201(25) (1998); see also Tenn. Code Ann. § 6-54-502(a) (1998).
Moreover, the graffiti statute provides that “[n]othing in this section shall be construed to impair or limit the
power of the municipality to define and declare nuisances and to cause their removal or abatement under
any procedure now provided by law for the abatement of any public nuisances.”  Tenn. Code Ann.
§ 6-54-127(g) (Supp. 2000).

The statute defines “graffiti” as “any letter, word, name, number, symbol, slogan, message, drawing,
picture, writing, or other mark of any kind visible to the public that is drawn, painted, chiseled, scratched
or etched on a rock, tree, wall, bridge, fence, gate, building or other structure.”  Tenn. Code Ann.
§ 6-54-127(b)(2) (Supp. 2000).  The statutory definition specifically excludes, however, “advertising or
any other letter, word, name, number, symbol, slogan, message, drawing, picture, writing, or other mark
of any kind lawfully placed on property by an owner of the property, a tenant of the property, by an
authorized agent for such owner or tenant, or unless otherwise approved by the owner or tenant.”
Id. (emphasis added).  Thus, like many other state graffiti statutes, the Tennessee statute does not apply
to any drawing, picture, writing, or other mark that is placed on a building by the building’s owner.  See,
e.g., Idaho Code § 18-7036; Md. Ann. Code art. 27, § 111; Nev. Rev. Stat. Ann. § 331.145; N.J. Stat.
Ann. § 2A:153-4.1; Okla Stat. Ann. tit. 11, § 22-112.2.F; Utah Code Ann. § 76-6-107(1).

1. A metropolitan government has the authority to enact an ordinance as part of its building
code that prohibits persons from placing graffiti on building exteriors and that requires property owners to
remove graffiti from their buildings.  Although the Tennessee statute on graffiti removal authorizes
municipalities to use municipal funds for the removal of graffiti, the statute does not preclude a municipality
from enacting an ordinance that instead requires property owners to remove the graffiti from their buildings.
The Legislature has delegated to municipalities the power to enact and enforce building codes.  Moreover,
such an ordinance is consistent with the municipality’s authority to cause the removal or abatement of a
public nuisance.

2. Within constitutional limitations, a metropolitan government has the authority to enact an
ordinance which limits the style of painting that a property owner can have on the exterior of his building.
The ordinance referred to in your request, however, does not appear to regulate a property owner’s
painting of his building.  The ordinance applies only to markings, carvings, or graffiti that damage, mutilate,
or deface the building’s exterior surface.  The terms damage, mutilate, and deface connote some
impairment or harm to the building’s exterior.  See The American Heritage Dictionary 364, 374, 825 (2d
college ed. 1985).  Unless the property owner’s painting can be characterized as damage, mutilation, or
defacement, the ordinance does not apply to the painting.  This opinion does not preclude the possibility
that a metropolitan government could regulate the appearance of a building’s exterior through other building
code or zoning provisions, provided that these measures did not violate a property owner’s First
Amendment rights.1
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outweigh the countervailing interest in uninhibited expression by means of words and pictures in public places.”
Metromedia, Inc. v. City of San Diego, 453 U.S. 490, 550 (1981) (Stevens, J., dissenting in part).  Different interests may
be implicated by a property owner’s decision to exhibit artwork on his property.

3. Inasmuch as the ordinance applies only to markings, carvings, or graffiti that damage,
mutilate, or deface the building’s exterior surface, the ordinance does not apply to artwork that the property
owner intentionally places on the exterior of his building, even if the artwork resembles graffiti.  As legally
defined in Tennessee and other jurisdictions, graffiti does not include artwork that has been placed on a
building by the building’s owner.  Unless the property owner’s painting can be characterized as damage,
mutilation, or defacement, the ordinance does not apply to the painting.
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