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Transfer of Director of Schools

QUESTION

May a director of schools be transferred to another position in the school system?

OPINION

Yes.  Tenn. Code  §  49-2-203(a)(15)(A) contemplates a situation where a director of school may
be transferred.

ANALYSIS

Tenn. Code Ann. § 49-2-203(a)(15)(A) provides, in part, that it is the duty of the local school
board to “employ a director of schools under a written contract of up to four (4) years' duration, which may
be renewed.   Any such person transferred during the term of such person's contract shall not have such
person's salary diminished for the remainder of the contract period.”  Tenn. Code Ann. §   49-2-
203(a)(15(A).

This office has located no authority that has considered whether this statute authorizes a school
board to transfer a director of schools.  The provision in the statute stating that “[a]ny such person
transferred during the term of such person’s contract shall not have such person’s salary diminished for the
remainder of the contract period” carries a positive implication that directors may be transferred.  Each
board, however, may have a contract with its director of schools that could affect the board’s ability to
transfer the director.  Accordingly, it is the opinion of this office that a director of schools may be
transferred, absent a contractual provision to the contrary.
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